Webwinkel op zondag gesloten?

gesloten webwinkel op zondag dichtWebwinkels zijn geweldig omdat je kunt winkelen wanneer het jou uitkomt! Tenminste, in de meeste gevallen, want op zondag zijn er ook webwinkels gesloten. Waarom gaan die webwinkels elke zondag dicht en als ze dat doen, wat zijn dan de gevolgen?

Waarom zou je het eigenlijk sluiten?
Er is op het internet al veel geschreven over webwinkels die op zondag gesloten zijn. Het zou onvriendelijk en onhandig zijn. Als jij religieus bent hoeft een ander dat toch niet te zijn? Klopt helemaal! De meeste religieuze mensen vinden het ook helemaal niet erg als jij wel winkelt op zondag, dat mag je zelf weten.

Ze willen daar alleen niet zelf aan bijdragen. Jou er niet toe verleiden want dat zien zij als zonde. Een goed voorbeeld van een maatschappelijke zonde die juridisch niet vastgelegd is, weten we even niet dus vergelijk het maar met een winkel die niet wil dat jij hem leegrooft op zondag, en dat niet alleen lastig wil maken maar ook de verleiding ertoe wil wegnemen. Bijvoorbeeld door een ijzeren rolluik te gebruiken zodat je niet verleid wordt door het zien van het aanbod. Ze sluiten de boel op zondag.

Webwinkels op zondag verplicht dicht
Er zullen er een paar blij zijn dat de coalitie met CDA, VVD en PVV het uiteindelijk niet gehaald heeft. Deze constructie had de SGP regelmatig nodig om als extra gedoogpartner te fungeren en dhr. Dijkgraaf van die partij suggereerde om alle webwinkels op zondag verplicht te sluiten. MKB Nederland zou positief hebben gereageerd op het voorstel.

Dat klinkt gekker dan het is. Uiteindelijk zijn webwinkels, toch gewoon winkels. En er is eerder gedonder geweest met de locatie, met de verplichte heffing van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel, en andere zaken waarover je als webwinkelier misschien niet meteen nadenkt, maar je toch mee te maken krijgt omdat je óók winkelier bent. En gewone winkels hebben ook te maken met de Winkeltijdenwet.

Er zijn al webwinkels op zondag dicht. Een goed voorbeeld daarvan is de webshop van ongediertespecialist Kees Kooijman. Ook webwinkels als Elvitaal.nl en Babypark.nl zijn op zondag standaard gesloten.

Gesloten op zondag voor Google
Een van de eigenschappen van het sluiten van een webwinkel op zondag is dat deze dan niet alleen voor bezoekers gesloten is, maar ook voor zoekmachines. Die doen soms de raarste dingen. Zelfbenoemde specialisten raden het dan ook af omdat je slechter in de (top)posities terecht komt.

Anderen noemen het juist een geweldige stunt. Een webwinkel die dichtgaat op zondag, kan rekenen op flink wat aandacht in blogs en sociale media met allerlei backlinks tot resultaat. Als je echter je webwinkel geheel sluit zal dit op zondag, en vervolgens ook op maandag in ieder geval in Google nadelig werken. Of de backlinks het goedmaken voor de overige dagen is dan nog maar de vraag. Daarnaast wordt het een rommeltje in software als Google Webmasters, door al die ‘broken links’-meldingen elke week. Je webwinkel op zondag gesloten houden moet dan ook beter kunnen.

Voordelen van het sluiten!
Naast het feit dat je persoonlijk je misschien fijner voelt als je je religie op jouw manier uitdraagt zijn er echt wel voordelen te behalen. Bijvoorbeeld als je doelgroep ook dezelfde opvattingen heeft en jouw hiermee wilt steunen. Of als je het zo goed aanpakt dat je media-aandacht bereikt. Als jij het vernieuwend aanpakt is de kans groot dat een Reformatorisch Dagblad, of de diverse kerkblaadjes, het zullen oppakken. Dit is duidelijk een USP die andere webwinkels je niet zomaar na kunnen apen. Je mag deze dus gerust gebruiken! 

Probeer het dus niet te beperken tot alleen de wekelijkse zondag maar zorg dat de webwinkel alle Christelijke zondagen wordt aangepast. En dagen dat je wel open bent mag je ook best jouw opvattingen in de webwinkel laten zien.

Een digitaal rolluik?
Maar probeer wel de nadelen te beperken. Handhaaf bijvoorbeeld je landingspages, teksten, en inhoud van je webwinkel zodat zoekmachines kunnen blijven crawlen. De tekst dat de webwinkel gesloten is, kun je beter niet direct als tekst op de voorpagina plaatsen, maar in een plaatje bijvoorbeeld, zodat de inhoud van de pagina verder intact blijft. Verder kun je het verleiden van de bezoeker beperken, door al je productfilmpjes en –foto’s op zondag te vervangen voor een afbeelding van een rolluik.

Door het winkelwagentje, of de bestelknop op zondag te vervangen voor een afbeelding dat volgens jou ontspanning uitstraalt, met een tekstje waaruit de bezoeker kan opmaken dat je liever hebt dat hij even aan zichzelf denkt en dat je morgenvroeg graag weer voor hem klaarstaat. Maak het vooral duidelijk aan de klant in plaats van opeens totaal verdwenen te zijn.

Tot een keurmerk aan toe
Heb je alles voor elkaar? Dan mag je het best uitdragen. Laat op een vriendelijke manier zien dat jouw webwinkel werkt volgens een overtuiging. Een positieve Christelijke kreet op elke pagina kan een webwinkel gelijk een andere uitstraling bieden! Laat mede met je assortiment en uitstraling echt zien dat jij ergens voor staat.

Verder kun je denken aan bijvoorbeeld een mooi zelf ontworpen erkenning waaruit blijkt dat deze website voldoet aan alle regels die voor jouw overtuiging gelden. Een soort keurmerk, maar dan op basis van jouw persoonlijke levenskeuzes. Je kunt de button linken naar bijvoorbeeld naar een aparte over ons pagina, waarop je meer schrijft over je zelf en jouw normen, waarden en overtuigingen.

Als je er uiteindelijk zoveel werk van hebt gemaakt zullen mensen ook wel begrijpen dat het niet verkeerd bedoeld is. Je hebt er hard voor gewerkt en staat ergens voor. Het sluiten op zondag is dan alleen nog maar de bezegeling van jouw werk. Succes!

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten