Webwinkel krijgt 50.000 euro ivm hetze

Een webwinkel die, zo oordeelde een rechter al in maart, onterecht werd zwart gemaakt op een of enkele internetforums krijgt nu van de veroordeelde 50.000 euro schadevergoeding. Hiervoor is zojuist een uitspraak gedaan in de rechtbank.

Op een internet forum waar internet oplichting kon worden gemeld werd een webwinkel herhaaldelijk zwart gemaakt door enkele mensen. De moderators (beheerders) van het forum deden hieraan mee. De rechtbank oordeelde dat de website moest stoppen en de gegevens van de mensen die postten, inclusief de moderators, moest afdragen welke verdere gevolgen konden verwachten. De website eigenaar heeft dit niet gedaan en dit laatste heeft er mede voor gezorgd dat de eigenaar van het forum door de rechtbank is veroordeeld tot o.a. het betalen van een schadevergoeding van 50.000 euro. Een flinke boete voor Nederlandse begrippen.
De online wereld is in de rechtbank nog vaak een lastig onderwerp omdat hier nog relatief weinig jurisprudentie over is en omdat deze wereld echt niet vergelijkbaar is met de offline wereld. Zo zal je niet snel iemand zwart maken via een publiekelijk briefje op het prikbord van de Albert Heijn, maar is de drempel om te zeggen dat een bepaalde webwinkel volgens jouw normen geen goede diensten levert eigenlijk vrij normaal. De website van Tros Radar is hier waarschijnlijk de bekendste van maar er zijn er tientallen.
Het noemen van je webwinkel op een forum als deze, of een weblog als bijv. www.geenstijl.nl kan direct enorme gevolgen hebben. Zo ontdekte ook een online webwinkel voor laarzen. Deze werd door op een bekend internet forum nogal aangepakt.
In dit geval onterecht en strafbaar. Zo oordeelde een rechter. Zojuist is bekend geworden dat de eigenaar van het forum hiervoor 50.000 moet betalen. Aan de ene kant natuurlijk goed om te zien dat een webwinkel enige bescherming kan verwachten van het Nederlands recht, en een schadevergoeding kan verwachten bij grote omzetderving. Aan de andere kant wel een heel zwaar oordeel voor Nederlandse begrippen.
Meer informatie over deze zaak op webwereld.nl en twinklemagazine.nl
Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten