menu
lightspeed ecommerce

Webwinkel-hosting via CDN, handig?

webwinkel hosting via cdn?Als webwinkelier ben je wellicht constant bezig met je webwinkel, maar vergeet zeker ook de hosting niet. Er zijn verschillende bedrijven waar je je webwinkel kunt hosten, maar er zijn ook verschillende soorten servers waarop die dan wordt gehost. CDN, oftewel, Content Delivery Network, is er een van. Maar wat is het precies?

Wat is Content Delivery Network (CDN) precies?
Bij een Content Delivery Network denk je misschien al snel aan een grote uitgeverij, maar het slaat in dit geval op de opslag en uitgifte van data. CDN is een vorm van hosting waarbij meerdere servers met elkaar in verbinding staan, die allemaal dezelfde content kunnen leveren. Het doel hiervan is om de data van een server sneller bij de eindgebruiker te kunnen leveren. Met meer leverpunten, is data gemiddeld gezien, nou eenmaal sneller dichterbij. Ideaal dus ook voor webwinkelhosting.

Als iemand uit bijvoorbeeld Amerika een website opvraagt op de CDN, dan wordt deze geladen vanuit Amerika. Maar als een andere gebruiker uit Nederland diezelfde website wil zien, dan wordt die niet geladen vanuit Amerika, maar van de server in Nederland. De website van de dichtstbijzijnde server wordt dus geladen, gedupliceerd en op alle andere aangesloten servers geplaatst.

Voordelen CDN
Het grootste voordeel hiervan is dat de site snel bij de internetgebruiker wordt geladen. CDN wordt vaak dan ook aanbevolen om de snelheid van je website of webwinkel te verbeteren. Lokale hosting, is verder goed voor Google. Door de opzet van CDN is de kans ook kleiner dat een website, al dan niet tijdelijk, onbeschikbaar is door apparatuur-uitval.  Een andere gunstige bijkomstigheid is dat je, doordat je kopieën van content op andere servers bewaart, je je eigen webserver niet steeds deze content hoeft te laten serveren. En dat heeft weer als gevolg dat je apparatuur in het datacentrum minder zwaar belast wordt.

Nadelen CDN
Al deze voordelen van CDN komen natuurlijk wel tegen een prijs. Letterlijk. Want hoewel je website sneller geladen kan worden, kan het gebruik van CDN wel zorgen voor extra kosten. Doordat data op meerdere machines wordt opgeslagen is er meer schijfruimte nodig, voor dezelfde website. CDN wint snel aan populariteit en de hostingbranche gebruikt het soms als extra feature. Ook kan het gebeuren dat je content niet altijd real-time wordt geüpdatet, aangezien het tijd kost om de content op alle servers te krijgen. Bij een pure CDN update je maar een server, en duurt het synchroniseren naar andere servers gewoonweg eventjes.

Natuurlijk zijn daar ook oplossingen voor te vinden. Bijvoorbeeld een tussenoplossing waarbij je wel de zaken die meestal vertraging tot gevolg hebben, via een CDN inlaadt, zoals afbeeldingen, video’s, CSS en (java)scripts, maar waarbij de werkelijke content, de HTML of database zelf, direct door de webserver worden geserveerd.

SSL-certificaat op een CDN?
Het beveiligen van hosting via CDN, kan worden gedaan met een SSL-certificaat maar door het uitleveren via verschillende servers en IP’s kan dit wel tot extra kosten en beperkingen leiden. Mede doordat het cachen van data uit het https-gedeelte niet te cachen is, valt op het lokaal serveren van deze pagina’s, juist wel de grootste tijdwinst te behalen.

CDN en kleine webwinkels
Extra kosten voor alleen een stukje verschil in snelheid. Is dat nou noodzakelijk? Voor de meeste kleine webwinkels zal CDN al snel een overbodige luxe zijn, omdat ze alleen leveren in een gebied. Als al je klanten in Nederland, of zelfs vrijwel alleen in de Randstad gevestigd zijn, dan biedt CDN mogelijk onvoldoende meerwaarde, omdat nog steeds telkens dezelfde server wordt geraadpleegd.

Lever je echter ook aan Duitsland, België, of zelfs nog verder van huis? Dan is het verschil in snelheid soms echt goed waarneembaar. Veel kleine webwinkeliers kopen hosting in meerdere landen omdat dit de vindbaarheid zou verbeteren, en zijn in dat geval vrijwel zeker meer kwijt dan met CDN terwijl de flexibiliteit minder wordt. In dat geval wordt CDN zelfs voor de kleinere spelers een keuze die het overwegen waard is.

CDN is een vorm van hosting die overigens snel aan populariteit wint. Mede doordat grote spelers het bijna standaard aanbieden. De hosting die partijen als Google of Amazon bijvoorbeeld aanbieden worden (veelal) geleverd via CDN en de kans is groot dat andere spelers uit de hostingbranche deze ontwikkeling zullen volgen.

CDN kan voor een verbetering zorgen van je laadtijd en de algehele beschikbaarheid van je website, maar soms hangt er nog wel een prijskaartje aan en de meerwaarde voor zeer lokale spelers is beperkt. Het is aan jou de vraag welke eigenschappen je belangrijker vindt en wat je zwaarder laat wegen.

Tags

Reacties