menu
lightspeed ecommerce

Webwinkel geeft schrijvers deel van de opbrengst

Webwinkel geeft schrijvers deel van de opbrengstWebwinkel Lil.nl wil Nederlandse schrijvers een stimulans geven en doet dat door aangesloten auteurs een deel van de opbrengst te geven. Het Fair Paid-systeem is in het leven geroepen omdat online boekwinkels aan de verkoop van een boek relatief meer verdienen dan een reguliere boekwinkel.

Lil.nl wil een aangesloten schrijver tien procent van de opbrengst van diens verkochte boeken (afhankelijk van de inkoopprijs minus de verzendkosten) geven. Lil.nl is van origine een woonwebwinkel, maar focust zich de laatste tijd ook op boeken. Eigenaar Rob Muntz (je zou hem kunnen kennen van het VPRO-programma Waskracht! waarin hij onder andere als Adolf Hitler door Wenen liep) kwam op het idee van het Fair Paid-systeem toen hij een bevriende schrijver bezocht en merkte dat die er financieel gezien niet heel droogjes bij zat. “Stel dat hij van een boek 2000 exemplaren verkoopt, dan houdt hij daar tussen de 3000 en 4000 euro aan over. Daar kan hij niet van leven”, aldus Muntz tegenover Boekblad.nl.

Muntz is van mening dat als schrijvers het financieel wat ruimer hebben, ze een leuker leven krijgen en ze betere boeken schrijven. “Zo hoeven uitgevers minder voorschotten uit te keren en houden ze weer geld over om de boekhandel te helpen. Iedereen wint!” Lil.nl heeft sinds januari vorig jaar boeken aan het assortiment toegevoegd, al duurde het wel een heel jaar voordat deze subshop operationeel was. “Al die tijd werkte de technische koppeling niet, het was afschuwelijk.”

‘Bol.com moet schrijvers helpen’
In een ander interview gaf Muntz ook al aan dat Bol.com en andere online boekverkopers gezamenlijk de schrijvers en uitgeverijen in ons land moeten redden, door een deel van de winst terug te geven aan hen. De boekenmarkt in ons land heeft het op dit moment ook niet echt makkelijk, nu Polare en ECI hun deuren hebben moeten sluiten.

Of de e-book dan de oplossing is? Ook dat valt te betwijfelen. Het NRC maakte afgelopen vrijdag een berekening van de kosten van een e-book versus de kosten van een papieren boek. Hieruit bleek onder andere dat waar de boekhandel bij een papieren boek van €19,95 ongeveer €7,98 krijgt, terwijl een webwinkel €3,59 krijgt voor een e-book van €13,95. Bij een e-boek krijgt de auteur 14 cent minder dan bij de verkoop van een papieren boek.


(Bron foto: @HarroCoumans)

Muntz is in ieder geval ontevreden over hoe het er in de boekenwereld aan toe gaat. “Het is een volkomen dichtgetimmerd concept, met allemaal organisaties die elkaar in de tang hebben. Niets mag. Niemand kan iets doen om boeken aantrekkelijker te maken. Als ik een pen cadeau doe bij een boek krijg ik zo’n hoge boete dat ik de tent wel kan sluiten.”

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch