Eigen webshop beginnen

Een eigen webshop beginnen is eenvoudig. Al is de markt meer verzadigd dan vroeger. Je moet nu goed zoeken om een leuke niche met producten te vinden. Er is online al veel te koop. Waarin kun je nu nog een webwinkel starten en hoe kun je producten online verkopen?

Inhoud:

Jouw eigen webshop beginnen

Het is eenvoudig om een webwinkel te beginnen. Je hebt meestal geen diploma’s of technische kennis nodig. Inschrijven bij de Kamer van Koophandel kost eenmalig 50 euro en webwinkelsoftware heb je soms al voor een paar tientjes per maand. Ondanks het aantal webshops dat ons land al telt, is nog altijd een groot deel van nieuwe starters die zich inschrijven bij de KvK gericht op de ecommerce.

Een webshop beginnen is eenvoudig. Zodra je weet waarin je jouw webwinkel start kun je snel aan de slag.

Webwinkelsoftware

Je kunt een internetbureau inschakelen, maar je kunt ook zelf je webshop maken. Bedrijven die de software bieden begeleiden je hierin stap voor stap. Meestal hebben ze al duizenden andere klanten geholpen om een webshop te beginnen. Webwinkelsoftware waarmee jij vandaag nog jouw webwinkel kunt starten:

Lightspeed Ecommerce

Lightspeed biedt een compleet e-commerceplatform voor het mkb. Hosting, onderhoud en telefonische ondersteuning zijn inbegrepen. Startende webwinkeliers beginnen eenvoudig webwinkels ‘in the cloud’ en dankzij de template engine en API kan is deze software ook geschikt voor ondernemers die meer willen. Meer info op lightspeedhq.nl.

Wix

Met ruim 700.000 gebruikers is Wix wereldwijd een van de meest populaire oplossingen voor het mkb. Maak eenvoudig zelf je eigen webshop zelf, of kies voor een van de meer dan 500 webshop-designs van de software zelf. Meer info op Wix.com.

JouwWeb

JouwWeb is erg geschikt voor nieuwe webshops. Waar de andere pakketten gericht zijn op bestaande spelers, biedt JouwWeb een gebruiksvriendelijke 'drag-and-drop'-editor, waardoor iedereen zonder technische kennis snel een webshop lanceert. Met €9 per maand zeer voordelig en nu ook de eerste drie maanden gratis. Meer info op jouwweb.nl

Weet je al waarin je een webwinkel gaat starten? Een goede leverancier of groothandel zoeken kan soms veel tijd kosten. Als je niet direct groot wilt inkopen kun je ook dropshipping proberen.

Waarin kun je een succesvolle webshop starten?

Een heel belangrijk aspect is je aanbod. Welke producten kun je nu online makkelijk verkopen? Waar liggen de kansen qua assortiment?

Je kunt vandaag nog een succesvolle webwinkel beginnen, al zijn er al heel veel webshops en de concurrentie is groot. Toch betekent dat niet dat er geen nieuwe succesformules meer te bedenken zijn.  Er zijn zeker nog wel productgroepen waarin je vandaag de dag nog een webwinkel succesvol kunt maken. Enkele manieren waarop jij ideeën voor een webshop kunt opdoen:

Vijf voorbeelden op een rij:

 1. Richt je op een specifieke prijs
  Grote spelers richten zich op een grote doelgroep en artikelen die te duur zijn voor een grote groep mensen laten zij dus links liggen. Let daarbij wel op dat je natuurlijk wel de bijpassende service moet bieden!
 2. Kies een specifieke doelgroep
  Richt je op een kleinere afgebakende doelgroep. Als jij weet hoe je actief jouw producten onder de aandacht kunt brengen bij je doelgroep, en je stemt je assortiment en je huisstijl daarop af, dan kun je daar zeker nog een webshop voor oprichten.
 3. Richt je op een specifieke regio
  De grote jongens zijn landelijk bekend maar in jouw regio kan je webwinkel best de strijd met ze aan. Welke artikelen zijn in jouw regio onderbelicht? Bied gratis een zeer snelle bezorgservice in jouw postcodegebied. Je kunt het ook combineren met een lokale winkel en je assortiment hierop afstemmen.
 4. Werk samen
  Zelfs de grootsten weten dat ze het niet alleen kunnen. Wehkamp werkt samen met merken die exclusief verkrijgbaar zijn via hun site en Bol.com en Amazon.nl bieden ook producten van andere webwinkels. Ook jij kunt ervoor kiezen om samen te werken!
 5. Ga voor actualiteit
  Als je nu al weet wat dé trends worden van komend jaar kun je er je nu al op richten. Kijk bijvoorbeeld welke films ze nu opnemen en rond die tijd in de bioscoop draaien.  Met een specifieke domeinnaam, gericht design en diep assortiment kun je op dit terrein zeker de strijd aan met de grote spelers!

Bovenstaande zijn nog maar enkele voorbeelden van productgroepen of niches waarin jij tegenwoordig nog een webwinkel kunt oprichten en er zijn er zeker meer te bedenken. Welke voor jou de beste is, zal je echter zelf moeten bepalen.

Moet je nog op zoek hoe je producten moet inkopen bij een groothandel? Lees dan alles over kleding inkopen, dropshipping of hoe je voorraad financieren kunt.

Leverancier vinden

Als je eenmaal weet wat voor doelgroep je wilt bedienen en met wat voor assortiment je jouw webshop wilt beginnen, kun je artikelen inslaan. Je kunt goedkoop producten inkopen bij een grote buitenlandse producent of leverancier, maar meestal moet je dan grote orderwaardes afnemen en hanteren ze andere voorwaarden.

Als je nog niet zoveel ervaring hebt met buitenlandse leveranciers kun je ook eens voorzichtig starten met een lokale groothandel of zelfs dropshipping overwegen. Kleinere Nederlandse groothandels kunnen de producten meestal snel leveren, zijn beter bereikbaar en staan ook wat meer open voor nieuwe webshops.

Bij buitenlandse leveranciers hanteren soms strenge voorwaarden, lange levertijden en minimumafnames.

Geld verdienen met een eigen webshop

Heb je een webshop gemaakt, ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en kun je jouw producten eenvoudig inkopen? Dan kun je aan de slag met de marketing. Want geld verdienen met een webshop lukt niet zomaar.

Als je een winkel start in een winkelstraat dan lopen er hopelijk gelijk de eerste dagen mensen binnen, maar bij een webshop moet je vooral in het begin actief reclame maken. Heb je dit budget niet? Dan moet je creatief zijn.

De marketing van een webwinkel

Via advertenties kun je direct bezoekers naar je webshop trekken. Je kunt ook via de gratis organische resultaten van zoekmachines als Google bezoekers krijgen. Vaak kost het wel veel tijd voordat je goed rankt in zoekmachines of voordat voldoende mensen jouw accounts op de diverse kanalen volgen.

Een goede online marketing-strategie kan hierbij helpen. Als je al ervaring hebt met social media-accounts kun je deze inzetten voor je webshop. Een andere manier om snel bereik te realiseren is door je aan te sluiten bij platforms als Bol.com, Amazon.com of Google Shopping.

Via platforms als Bol.com, Amazon.com of Google Shopping kan je webshop snel bereik realiseren.

Ondanks alle nieuwe marketingmogelijkheden zijn ook oudere vormen nog altijd zeer effectief. Je kunt bijvoorbeeld kijken of je mee kunt liften op nieuwsberichten en persberichten sturen naar wat lokale media. Ook kun je kijken of je via gastartikelen naamsbekendheid kunt opbouwen via andere sites. En soms moet je geduld hebben en beseffen dat je eerst moet investeren. Het opstarten van een eigen webshop heeft zijn tijd nodig!

Snel aan de slag met een webwinkel en geen geduld? Dan is een webwinkel kopen misschien wat voor jou! Op Webshopovername.nl staat een groot aanbod.

Logistiek: de voorraad en verzending regelen

Heb je via marketing voldoende bezoekers gerealiseerd en komen ook de eerste bestellingen via jouw webshop binnen? Dan is het belangrijk om te zorgen voor de logistiek. Je moet de juiste producten op voorraad hebben en dus een eigen magazijn inrichten. Daarnaast moet je het product eenvoudig kunnen inpakken en verzenden.

Als de volumes groeien is het belangrijk dat je deze zaken goed regelt. Hoe lager de logistieke kosten, hoe meer marge je voor jezelf overhoudt. Ook leveranciers zijn er ook steeds meer op ingespeeld. Een goede logistiek is op termijn essentieel, maar voor sommige productgroepen biedt dropshipping al een prima start. Al is er dan vaak wel meer concurrentie. Als je zelf bij een groothandel inkoopt, is het makkelijker een uniek assortiment samen te stellen.

Zelf je verzendlabels printen en goedkoper je pakket versturen via PostNL, DHL DPD, Budbee, UPS en meer met één collectief verzendcontract? Verzend dan via SendCloud. 23.000 webshops gingen je voor.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over een webwinkel starten als je nog niet weet waarin:

Wat kun je online goed verkopen?

Wat kun je nu zoal verkopen in je webshop? Vrijwel alles is online verkoopbaar! Welke producten heb jij veel kennis van? Concurrentie is er bijna altijd dus het is ook een kwestie van proberen. Waarin zou jij het liefst een eigen webwinkel beginnen?

Zelfs webwinkels die al jaren online verkopen vinden het soms lastig om te bepalen wat wel en niet goed in het assortiment past. Het is dus een kwestie van gevoel en natuurlijk is het ook afhankelijk van of je het kunt inkopen bij een groothandel tegen prettige voorwaarden.

Wat kost een eigen webwinkel?

De kosten van een webwinkel zijn afhankelijk van jouw eigen wensen en plannen. De meeste winkeliers zijn al snel duizenden of soms tienduizenden euro’s kwijt, maar daar staan dan meestal wel snel omzet tegenover.

Ben jij nog niet zeker van je zaak en wil je het rustig aan beginnen? Webwinkelsoftware kun je meestal even gratis proberen en voorraad inkopen kun je natuurlijk zo gek maken als je zelf wilt. Via dropshipping kost dat jou vooraf soms zelfs (bijna) niets!

Webshop beginnen: waar kan ik inkopen?

Het succes van je webwinkel hangt voor een groot deel af van je assortiment. Je zult de juiste producten moeten inkopen. Al is dat als starter soms niet gemakkelijk! Op deze site geven we enkele tips hoe andere webwinkeliers dat hebben aangepakt.

Hoe kan ik een webshop maken?

Je kunt zelf een webshop programmeren maar dat is voor de meeste mensen te omslachtig. Gelukkig is er ook veel webwinkelsoftware beschikbaar waarmee je zelf een webshop maken kunt. Wij zetten alle oplossingen voor jou op een rij.

Nieuw starten of bestaande overnemen?

Tegenwoordig zijn er al tienduizenden webwinkels. Het is daarom lastig om nog een succesvolle webshop te starten, maar onmogelijk is het niet. Met de juiste dosis doorzettingsvermogen en voldoende startkapitaal is het zeker te doen. Wil je liever een vliegende start? Dan kun je ook een webwinkel kopen die al omzet maakt!