lightspeed ecommerce

Webwinkel beginnen? Pas na zes jaar heb je succes

Webwinkel begonnen? Pas na zes jaar heb je succesMocht je nog geen webwinkel hebben en er een willen beginnen, dan moet je er rekening mee houden dat het – in ieder geval in België – zo’n zes jaar kan duren voordat je er de vruchten van zult plukken. En dat is langer dan de meeste webwinkeliers zelf hadden verwacht en zelfs twee keer zo lang als de periode die eigenaren van stenen winkels moeten wachten op succes.

Dit alles zijn geen conclusies die wij trekken, maar die komen uit een onderzoek van Comeos, wat de Belgische handel en diensten vertegenwoordigt. Het duurt minstens zes jaar voordat de investering in ecommerce is afgeschreven, zo blijkt uit een rondvraag onder Belgische leden van Comeos over hun investeringen in webwinkels.

Vooral de variabele kosten worden onderschat, zoals de prijs die men moet betalen om een goede ranking in Google te verkrijgen. Ook de kosten van de dienstverlening en de logistiek blijken voor veel startende webwinkeliers uit België een uitdaging. En in de kledingsector moet bijvoorbeeld niet te lichtzinnig worden gedacht over de onverwachte kosten die retourzendingen met zich kunnen meebrengen.

Stenen winkel blijft populair
“Handelaars die de stap naar online winkels zetten, hinken op twee gedachten”, aldus Dominique Michel van Comeos. “Met een beperkte investering kun je een webwinkel opzetten, en dan verdien je die investering ook vrij snel terug. Vele pure players zetten die eerste stap op die manier. Ze hopen zo te kunnen groeien, en vaak lukt het hen ook. Maar we stellen vast dat, als ze eenmaal groot genoeg zijn, ze dikwijls hun exclusieve online aanwezigheid uitbreiden naar bricks, naar fysieke winkels. Om op die manier ook de verschillende kanalen te integreren, en een lange-termijnvisie uit te bouwen.”

Volgens hem zijn winkeliers die al wat langer meedraaien, haast wel verplicht om meteen die multichannel-aanpak te volgen. “Ze integreren hun online deel zo goed mogelijk in hun bestaande structuur. Ze kunnen het zich ook niet permitteren om vanuit een garage handel te drijven – met een beperkte stock, met ad hoc logistieke oplossingen en met een beperkte dienstverlening.”

Nog steeds geen webwinkel en wil je er een beginnen? Kijk dan ook eens op Ondernemen & Internet.

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch

Gerelateerde berichten