Webshopverkiezing zorgt voor onrust

Webshopverkiezing zorgt voor onrustWebshopverkiezing.nl heeft nogal voor wat onrust gezorgd bij een aantal webwinkeliers, omdat die een mail kregen van de organisator, met daarin de mededeling dat ze zijn genomineerd voor de verkiezing ‘leukste webshop’. Zonder dat ze zich ook maar ergens aangemeld hebben. ‘Er zal dus wel een verdienmodel aanhangen?’ Al snel kwam de aap uit de mouw…

Afgelopen maandag werd er door Webwinkel Forum-gebruiker ‘Mar’ een topic geopend waarin werd verteld over de mail en de onverwachte, ongevraagde nominatie op Webshopverkiezing.nl. “Hebben jullie hier ervaring mee? Ik kan op hun site weinig vinden over de selectieprocedure en dergelijke, laat staan de voorwaarden om deel te mogen nemen. Al met al vind ik de informatie wat summier. Iemand van jullie ook toevallig genomineerd? Zal ik er wat energie in stoppen om stemmen te krijgen?”

Ongewenste mail
Al snel reageerden andere webwinkeliers die ook een dergelijke nominatie-aankondiging per mail hebben ontvangen. De een vindt het een leuke eer, terwijl de ander het ongewenst vindt. Over het algemeen bekijken de webwinkeliers de verkiezing in eerste instantie vrij kritisch. “Als ik mee wil doen aan een verkiezing dan geef mijzelf wel op. Deze gang van zaken vind ik raar en ongepast,” en “denk dat een verkiezing het nieuwe keurmerk is; er was al een wildgroei aan keurmerken, nu volgt een golf aan verkiezingen,” zijn hiervan twee voorbeelden.

Forum-gebruiker Het Varaantje ging nog verder op onderzoek uit en vond het allemaal maar wat vaag. “Het lijkt mij gewoon een nieuw eenmanszaakje dat iets bedacht heeft. Zal dus wel een verdienmodel achter hangen. Je wint ook geen loterij zonder dat je eerst een lot gekocht hebt,” geeft Het Varaantje aan. En jawel, op de ‘bestel’-pagina valt er voor honderden euro’s promotiemateriaal te bestellen.

Het Varaantje gaat samen met Wouter Hol, die moderator is op het forum, op onderzoek. Hol vatte de uitkomst daarvan als volgt samen: “Het zou kunnen zijn dat Vote Company (de organisatie achter de verkiezing, red.) gewoon heel erg onhandig zijn verkiezing van start gaat. Namelijk zonder de media en nota bene de webwinkels zelf in te lichten.”

“Mijn indruk voor nu is dat de organisatie van webshopverkiezing zeer overhaast en wat onhandig bezig is. Of zo’n verkiezing-met-verdienmodel ethisch verantwoord is dat is een andere vraag, maar goed, als de webwinkels die mee doen het leuk vinden en de prijzen daadwerkelijk vergeven worden.. waarom niet?”

Vote Company geeft antwoord
Uiteindelijk mengde Wilfred Romijn, één van de oprichters van Vote Company, zich ook in het topic om het een en ander nader uit te leggen. Zo is het niet verplicht om promotiemateriaal te bestellen en kun je de flyers gratis downloaden en desnoods bij de voordeligste drukker bestellen waardoor de verkiezing je dit jaar niets hoeft te kosten. “Onze doelstelling is om deze verkiezing jaarlijks te organiseren en te laten groeien in samenwerking met sponsors. Graag vormen we een denktank met webshops om in de toekomst te komen tot de ideale verkiezing (waar zaken als nominaties door een redactie of door middel van actieve aanmelding aan de orde kunnen komen).”

En daarmee lijkt het hele gedoe niet meer dan een storm in een glas water te zijn geweest. Vote Company ging met Webshopverkiezing.nl nogal apart van start en dat zorgde voor een boel vraagtekens en argwaan bij webwinkeliers en ander Webwinkel Forum-leden. Maar blijkbaar is de bedoeling goed en zullen er daadwerkelijk prijzen worden uitgereikt. En dus zijn wij uiteindelijk gewoon toch benieuwd naar de winnaars en wensen alle deelnemers veel succes!

Gerelateerde berichten