‘Webshopheld richting de tweeduizend studenten’

‘Webshopheld richting de tweeduizend studenten’Wat begonnen was als een idee om de eigen studie leuker en actiever te maken groeide uit tot een complete onderneming op zich. Twintig locaties zijn dit schooljaar begonnen met de Webshopheld-studiemethode en volgens de oprichters is de groei er nog lang niet uit!

Om de eigen lessen wat op te leuken, waren vier docenten aan een Brabantse handelsschool op zoek naar lesmateriaal dat de lessen interactiever en spannender voor studenten zou maken. Ecommerce is hot in het handelsonderwijs en dus zijn ze zelf een webwinkel begonnen om te zien welke problemen van webwinkeliers zij zoal in het onderwijs kunnen bespreken. Dat was zo goed bevallen dat ze uiteindelijk ervoor kozen om de hele studie in ecommerce onder te dompelen. Tijdens lessen marketing leren leerlingen hoe ze kijkers naar hun webwinkel lokken, bij Nederlands hoe ze een goede ‘over ons’-pagina schrijven en met lesjes Photoshop, ondernemerschap en administratie wordt het verhaal compleet gemaakt.

Het resulteerde in het Webshopheld-studieboek dat samen met de webwinkelsoftware van MyShop, en een samenwerking met Dirkjan Vis, eigenaar van dit weblog, een totaalpakket biedt om een complete webwinkel te beginnen. Tot de werkelijke start dan. Want echt verkocht wordt er nog niet met de webwinkels. Toch kunnen studenten van het opzetten alleen al bijzonder veel leren. Dat ontdekten ook andere handelsscholen, want het succes van de pilot is niet onopgemerkt gebleven. Dit jaar zijn er bijna twintig scholen mee aan de slag gegaan die het gezamenlijk aan bijna tweeduizend studenten onderwijzen. Met de gedachte dat er in Nederland zo’n tienduizend studenten elk jaar instromen in het handelsonderwijs is het bereik van bijna tweeduizend zeker geen gekke start!

Wijnand Jongen neemt eerste exemplaar in ontvangst
Het onderwijs wil graag vernieuwen maar kijkt soms wel tegen lastige wet- en regelgeving aan die hen is opgelegd vanuit de overheid. De branche gaat soms sneller dan Den Haag aan kan en dat maakt ecommerce-onderwijs er zeker ook niet makkelijker op. Gelukkig voor hen wordt daar aan gewerkt door belangenorganisatie Thuiswinkel.org. Voor die organisatie is het grote gat tussen onderwijs en de praktijk al langer een doorn in het oog en ze werkt dan ook hard om deze kleiner te maken. Hulp die ook Webshopheld.nl zeker kan gebruiken en mede daarom is Wijnand Jongen op 26 augustus jl. het eerste exemplaar overhandigd.

Met de samenwerking en ondersteuning van Thuiswinkel.org denkt Webshopheld.nl zeker nog verder te kunnen professionaliseren. Momenteel wordt het alleen aan MBO-niveau drie en vier aangeboden. De initiatiefnemers zijn bijna rond met MBO-niveau twee en voor een HBO-versie zijn de eerste plannen inmiddels ook gesmeed. Er wordt zelfs stiekem over de grens van België gekeken. Waar het naar toe gaat? Dit schooljaar werd de lat rond de zeshonderd studenten gelegd maar was het resultaat een factor drie groter. Een schatting voor volgend jaar durven de heren dan ook niet meer te maken…

De overdracht van het Webshopheld-boek aan Wijnand Jongen

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten