picqer

Webshop Wednesday: Kansen van video-commerce

Tijdens het Webshop Wednesday-event van gisteravond stond video-commerce centraal. Wat zijn momenteel de kansen van video? Hoe gemakkelijk is het om ermee te beginnen, waar moet je op letten, en vooral: wat mag je er commercieel gezien van verwachten? Gisteren werd dat haarfijn uitgelegd en wij waren erbij.

Webshop Wednesday staat bekend als het laagdrempelige en kosteloze netwerkevent voor webwinkeliers. Het wordt gesteund door de Thuiswinkel Organisatie en werd gisteren verzorgd door Sherpaan. Dat bedrijf faciliteert webwinkels die het magazijn niet willen uitbesteden met software om logistieke of backendprocessen beter te stroomlijnen en het maakte zijn reputatie waar. Bijzonder detail: wat ze zelf omschrijven als ‘hapje vooraf’ bestond uit de keuze tussen gehaktballetjes, saté, zalm en verschillende salades. Dan mag duidelijk zijn dat je bij dit bedrijf goed wordt verzorgd!

Als spreker hadden we geen Tom Coronel of Coolblue-medewerker die bekend staan om hun succesvolle videomarketing-praktijkverhalen maar juist twee ondernemers die lieten zien hoe laagdrempelig de instap eigenlijk kan zijn. Jan-Jaap Bats van bluebats.nl laat ons zien hoe hij het avontuur is aangegaan. “Het is vooral een kwestie van doen,” geeft hij aan. “Wees daarbij niet te bang. Je publiek let vooral op of je verhaal authentiek is. Een betrokken spreker maakt daarom een minder professioneel gemonteerd filmpje meer dan goed. Zelfs de beeldkwaliteit is niet doorslaggevend. Zolang het geluid maar in orde is zodat de boodschap helder overkomt.”

Na Jan-Jaap is het de beurt aan Jan Roelofsen van Tim’s Speelgoedboerderij. Met simpele productfilmpjes, kijkersvragen en instructievideo’s laat hij zien dat een filmpje maken eigenlijk helemaal niet zo moeilijk is. Maar vooral ook dat hij met die traffic 8% meer conversie heeft dan op de gemiddelde traffic van zijn webwinkel. Jan verdient er dus geld mee en heeft besloten er helemaal voor te gaan. Met een speciale studio heeft hij zijn proces geheel onder de loep genomen. Inmiddels krijgt hij het voor elkaar om een filmpje van één minuut, inclusief voorbereiding en online plaatsen, te realiseren binnen het kwartier. Daarmee heeft hij zijn eigen kostprijs tot onder een tientje berekend.

Eén minuut is in veel gevallen overigens lang genoeg. Een vaste tijd durven de heren niet te noemen want als jij artikelen van een paar honderd euro aanprijst via een filmpje op je site is de kans groot dat een potentiële koper er geen moeite mee heeft om daar een behoorlijk lange tijd naar te bekijken. Maar bij het speelgoed van Jan merkt hij uit de statistieken dat een YouTube-filmpje dat korter is dan één minuut echt al lang genoeg is. Zeker nu steeds meer mensen filmpjes kijken op de mobiele telefoon.

Wat heb je nodig?
Hoe simpel is het eigenlijk? Televisie maken klinkt als een hele investering, maar de heren tonen dat Jan met zijn mobiele studio eigenlijk al tien stappen verder is en jij ook al kunt beginnen als je alleen een camera hebt en het gewoon durft te doen. Beter wordt het als je werkt met een losse microfoon omdat vooral geluid doorslaggevend is, en nog beter als je ook een statief of tweede camera tot je beschikking hebt om wat close-upbeelden te maken. Met een investering van nog geen 1500 euro kun jij dus prima starten.

De kracht zit hem volgens Jan-Jaap vooral in de uitwerking. Zorg dat je op YouTube er de juiste titel, omschrijving en tags aan meegeeft zodat je filmpje wordt gevonden. En overweeg zeker ook het los uploaden via Facebook, want die doet (zeker met het embeddable maken van video’s) niet meer voor YouTube onder.

Verwacht niet gelijk te veel van je eerste filmpje, maar bouw je bereik rustig op. Zolang je je realiseert dat elke beeldschermkijker stiekem een potentiële klant is die in jouw winkel rondkijkt gaat het niet alleen om abstracte getallen maar eigenlijk gewoon om ouderwetse klantenservice. Hoe graag zou jij bezoekers op jouw webwinkel te woord willen staan als klantgerichte winkelmedewerker?

 

Gerelateerde berichten