menu
lightspeed ecommerce

Wat wordt de website van het jaar?

Het is weer tijd voor de Website van het jaar verkiezing! Ook de populairste en beste shoppingsite van het jaar wordt hierbij gekozen. De genomineerde websites in de verschillende categorieën zijn al bekend, al is er aardig wat kritiek op de selectiemethode.

De website van het jaar verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door marktonderzoeksbureau MetrixLab en Emerce. De prijs is een publieksprijs, internetters stemmen op hun favoriete website en bepalen zo wie er wint in de verschillende categorieën.

De genomineerden dit jaar in de categorie Shopping website zijn: AH.nl, Staatsloterij, Wehkamp.nl, Marktplaats.nl, Nationale Postcodeloterij, Speurders.nl, H&M, Kruidvat.nl, Bol.com, Neckermann, Otto, Hema, iBood.com, eBay, Groupon.nl, Tweedehands en V&D.

De genomineerden worden geselecteerd aan de hand van gegevens over traffic. Hiervoor worden de cijfers van STIR, dat maandelijks de resultaten van de webmeter publiceert, gebruikt. Daarnaast worden ook veelbezochte websites die niet aangesloten zijn bij de STIR maar wel hoog scoren in Nielsen Netratings genomineerd en zijn er wildcards voor sites met veel traffic die in geen van beide lijsten voorkomen. 

Er is veel kritiek op deze manier van nomineren, omdat de verkiezing nauwelijks een publieksverkiezing genoemd kan worden als het publiek de websites niet zelf kan nomineren. De verkiezing zou daarnaast een hoog commercieel gehalte hebben omdat sites die aangesloten zijn bij STIR, en hiervoor betalen, eerder genomineerd worden, en MetrixLab de verkiezing bovendien zou gebruiken om goedkoop gegevens van stemmers te verzamelen voor later onderzoek.        

Hoe dan ook, stemmen kan tot 19 november, en stemmers maken kans op een Apple iPad en een Panasonic fototoestel. Vorig jaar ging de deal of the day website iBood er met de prijs voor beste én populairste shoppingwebsite vandoor. Op donderdag 25 november vindt de uitreiking plaats.

Tags

Reacties