Active Ants

Active AntsIn 2016 was Active Ants één van de eerste fulfilmentpartijen in ons land die robots inzette voor de orderverwerking. Naast de opslag en logistieke afhandeling van webshoporders kunnen klanten er ook hun logistieke klantenservice uitbesteden.

Nieuws over Active Ants

Onze laatste nieuwsberichten over Active Ants zijn:

Wat doet Active Ants?

Active Ants regelt fulfilment. Of eigenlijk e-fulfilment, want het bedrijf focust specifiek op ecommerce-klanten die minimaal duizend bestellingen per maand realiseren. Hiervoor regelt het de opslag, orderpicking en verzending. Met meerdere fulfilment centers en ruim drie miljoen orders per jaar is het een van de grotere fulfilmentspelers.

Fulfilment voor webshops die minimaal duizend bestellingen per maand realiseren.

Wil je een betere cut-offtijd, meer flexibiliteit in magazijnruimte en verzenden met alle bekende vervoerders? Active Ants, Huboo en SaleSupply.com bieden fulfilment in Nederland en Europa.

Orderpicken met behulp van robots

Belangrijk in de logistieke dienstverlening van Active Ants zijn de automatische inpakmachines en opslag via de Autostore. Deze orderpick-machine werkt met behulp van tienduizenden opslagbakken, waarop de robots rijden. De robots brengen de bakken waarin de producten zijn opgeslagen naar de orderpickers.

Zes keer meer producten opslaan met de Autostore. Capaciteit om jaarlijks miljoenen pakketten te verwerken.

Naar eigen zeggen kan Active Ants door de compacte Autostore-oplossing zes keer meer producten opslaan dan een traditioneel magazijn. Verdeeld over de verschillende vestigingen wil de onderneming de capaciteit van de Autostore uitbreiden naar ruim 400.000 opslagbakken.

Overname door Bpost

Autostore Active AntsIn 2018 werd Active Ants overgenomen door het Belgische postbedrijf Bpost, dat voor 75 procent eigenaar werd van het fulfilmentbedrijf.

De overname kwam naar eigen zeggen door de zeer snelle groei en de kapitaalinjecties die hiervoor nodig waren. “We willen doorgroeien tot de top van Nederland en daarvoor moeten we hard investeren”, zei managing partner Jeroen Dekker.

Eigen overnames en nieuwe vestigingen

Naast het veiligstellen van de groeiplannen liet Active Ants destijds weten dat het samen met Bpost in alle belangrijke Europese ecommerce-landen fulfilmentcentra wil bouwen. Eind 2019 deed Active Ants zelf een grote overname door MCS Fulfilment in te lijven, waar toen zo’n honderd mensen werkten. Door de overname ontstond de nieuwe vestiging in Roosendaal.

Onderdeel van Bpost met magazijnen in Nederland, België, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk.

De vestiging in Roosendaal heeft de capaciteit om jaarlijks miljoenen pakketten te verwerken, waarvan een groot deel wordt gedaan door robots. “Deze vestiging is nog efficiënter dan ons semi-geautomatiseerde magazijn in Nieuwegein”, aldus Dekker. Naast de vestigingen in Nieuwegein en Roosendaal heeft Active Ants een vestiging in België en in Duitsland en opende het in 2023 een fulfilment center in Groot-Brittannië.

verschillende vervoerders

Steeds meer focus op internationale zendingen

Met een groeiend aantal crossborder-zendingen en vestigingen in het buitenland wordt Active Ants steeds meer een Europese speler. “We zijn al enkele jaren bezig met het optimaliseren van de crossborder-ecommerce“, zei Dekker begin 2021 in een interview met Ecommerce News. De groei in het buitenland biedt volgens hem ook schaalvoordelen, en betere deals bij internationale vervoerders.

Forse investeringen in innovaties

Naar eigen zeggen is Active Ants in 2020 opgericht met het idee om fulfilment nauwkeuriger en efficiënter te maken. Dit doet het bedrijf onder meer met behulp van automatisering en de inzet van robots. Ook innovaties in het werkproces hebben hier een belangrijke bijdrage in.

De Autostore is de bekendste automatisering van Active Ants, maar het bedrijf innoveert op verschillende vlakken.

Zo werkt het met verschillende automatische inpakmachines, waarmee de verpakking automatisch om de order wordt gevouwen en – indien gewenst – bedrukt. Hierdoor wordt er geen tot nauwelijks vulmateriaal gebruikt. Voor het voorraadbeheer en de verzending biedt het real-time tracking en rapportage. Ook de Basketpic, waarbij consumenten een foto krijgen van de ingepakte bestelling, is één van de speerpunten.

Veelgestelde vragen

Enkele veelgestelde vragen over Active Ants zijn:

Wat zijn de kosten van de diensten van Active Ants?

Bij Active Ants zijn de kosten van fulfilment vrijwel altijd maatwerk. Dit komt omdat ze afhankelijk zijn van verschillende onderdelen zoals je verzendvolume en van hoeveel opslagruimte je nodig hebt.  Meestal bestaan de kosten uit:

  •  een deel vaste kosten (overhead/administratie)
  • kosten voor de opslag van producten
  • verwerkings- en verzendkosten per verstuurd pakket
  • eventuele kosten voor het verwerken van retouren
  • kosten van uitbesteden van (logistieke) klantenservice
  • aanvullende kosten

Zeker bij artikelen die niet in de Autostore passen, of bij het leveren van maatwerk, zoals het (gepersonaliseerd) bedrukken van de verpakking of het meesturen van een folder bij elke bestelling, kunnen de kosten snel oplopen. Gemiddeld gezien zijn de kosten van fulfilment zo’n 7 euro voor de afhandeling en het versturen van een normaal pakket en ongeveer 10 euro per maand voor een palletplaats of 4 euro voor een legbordstelling.

Waarom heet het bedrijf 'Active Ants'?

In 2014 veranderde het bedrijf haar naam naar Active Ants. Destijds vroeg Ecommerce News aan Jeroen Dekker, CEO bij het bedrijf, waarom er gekozen was voor Active Ants: “Mieren zijn zeer intelligent. Ze zijn ook heel krachtig, ze kunnen tot honderd keer hun eigen gewicht dragen.”

“Een kolonie mieren kan behalve als een verzameling individuen ook worden beschouwd als een ‘superorganisme’ dat een aantal gedragingen vertoont die je niet kunnen worden voorspeld door naar de gedragingen van de individuele mieren te kijken. Het lijkt dan haast alsof ze op een intelligente manier worden aangestuurd. Naar analogie met de mieren hebben wij ook een intelligente manier gevonden om dit goed aan te sturen.”