menu

Wat denken anderen van jouw webwinkel?

webwinkel onderzoekJouw webwinkel is de mooiste, duidelijkste, handigste en leukste van de hele wereld! Toch? Misschien denk jij er zo over maar wat ervaren bezoekers van jouw webwinkel eigenlijk precies? Onderzoek het met Bounce en Clue!

Een webwinkel kan altijd beter. Neem dat maar van mij aan. Zelfs webwinkels die publieksprijzen voor usability weten te winnen, weet ik nog wel wat over te zeuren. En zo is het voor veel mensen. Je kunt het natuurlijk achteraf doen met software als Google Analytics, waar je na verloop van tijd aardig wat data uit kunt halen. Helaas is dit achteraf en aangezien je geen reacties maar alleen patronen krijgt is het soms lastig uit te zoeken waar het mis gaat. Beter is het om direct bij het lanceren van een nieuwe website of webwinkel direct wat meningen en ervaringen van mensen te onderzoeken.
Nu kun je dat op je eigen manier doen, door bijvoorbeeld samen met je vrienden en bekenden achter de computer te duiken en te vragen wat ze van je website vinden. Dat is goedkoop, snel en vaak enorm leuk om te doen.
Het is ook enorm onbetrouwbaar. Vrienden en bekenden vinden het lastig de waarheid te zeggen. Zo blijkt in de praktijk. Ze noemen vooral de positieve punten en nemen naar verhouding enorm veel tijd om een idee te krijgen van je website. Terwijl in de praktijk blijkt dat een bezoeker al na twee of drie seconden zijn mening gevormd heeft.
Tijd dus om wat meer onderzoek te doen! Dat kan via een onderzoeksbureau maar voor veel kleine webwinkeliers is dat nog te duur. Je kunt het tegenwoordig ook prima zelf doen. De volgende software van Zurb.com kan je hierbij helpen.
Clue
Clue is een website waar je jouw website adres kunt opgeven. Vervolgens krijg je een adres van Clue retour die je kunt delen op Facebook, Twitter, e-mail, noem maar op! Iedereen die daar op klikt, krijgt vijfeneenhalve seconde jouw website te zien en vervolgens de vraag om in enkele steekwoorden of zinnen te omschrijven wat ze hebben gezien.
De software is gemakkelijk en gratis. Probeer het eens! Wat denken mensen te hebben gezien als ze nog geen zes seconden naar jouw website hebben gekeken?
Bounce
Wil je liever niet feedback op de gehele website maar op dat kleine detail dat je net hebt aangepast? Dan kun je Bounce gebruiken. Hiermee kun je een screenshot maken van je website, maar even een bepaald gedeelte uitlichten. Met Notable heb je Clue en Bounce beiden samen in een programma. Het is wat uitgebreider maar er zitten kosten aan verbonden. Een heel onderzoek doen? Dat kan met Verify. Momenteel is het nog in beta maar het ziet er veelbelovend uit.
Hoe kom jij aan de gebruikerservaringen en data? Vertel het ons en reageer!

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan