menu
lightspeed ecommerce

Wat brengt Amazon Nederland?

Amazon NederlandDe grootste webwinkel ter wereld, Amazon, komt naar Nederland. Later dan verwacht maar blijkbaar nog voor de feestdagen. Wat kan Amazon Nederland eigenlijk brengen? Zijn de langste dagen voor Bol.com geteld? “Nee. Wel zet Amazon de toekomst van de Nederlandse ecommerce op zijn kop.”

Natuurlijk brengen we nieuws over de visie van Amazon het liefste als feiten. En checken we dit bij voorkeur bij een medewerker of drie van het bedrijf zelf. Helaas is het bedrijf zo gesloten als Area 51 en willen de meeste ecommerce-experts van Nederland er ook niet zoveel over kwijt. Het blijft toch een beetje glazen bol kijken. Maar stel nou dat er een insider toch uit de school klapt, dan zou volgens ons zo’n interview er zomaar eens zo uit kunnen zien.

Dus de geruchten zijn waar? Amazon komt echt naar Nederland?

Ja natuurlijk. Met die geruchten richt je je waarschijnlijk op het nieuws dat Amazon al eerder Nederland zou betreden. Ook dat is waar echter zijn de verwachtingen van Amazon in Nederland op korte termijn zeer laag. Het is dus vooral een diepte-investering. Met dat in gedachten, is er inderdaad nooit echt haast gemaakt.

Maar nu dus toch, in verband met de feestdagen!
Natuurlijk is het leuk om Amazon precies enkele maanden voor de feestdagen te lanceren. We verwachten wel wat media-aandacht na de lancering dus dat kan gelijk een leuke omzet betekenen. Alhoewel de webwinkel waarschijnlijk zich niet zal richten op Sinterklaas en pas in 2013 echt een betekenis kan spelen.

En dan? Gelijk de strijd aan met Bol.com?
Ha! Dat lees je veel ja. Maar juist Bol.com zal op korte termijn weinig te vrezen hebben waarschijnlijk. Bol.com lijkt mij een steeds sterkere speler op terreinen waarmee Amazon bijna niet zal concurreren. Denk aan Bol.com als drogist of straks als halve supermarkt. Op dat gebied zal Amazon ze niet direct aanvallen. Bol.com zal dus niet het meeste te vrezen hebben. Partijen die nu al moeite hebben met Bol.com, misschien wel.

Zoals? Wie is de eerste verliezer na jullie komst?
Vooral de pure speelgoed-, electronica- en boekenwinkels zullen Amazon in het begin misschien gaan voelen. Vooral omdat die het nu al soms zwaar hebben door de concurrentie van Bol.com en dus gewoon niet klaar zijn voor een extra hap uit de omzet. Je wilt namen horen he? Online zullen  webwinkels als Coolblue, Bruna en speelgoedwinkels de komst van Amazon voelen. Of die het gelijk ook verliezen is dan natuurlijk nog maar de vraag.

Als dat het terrein is waar Amazon zich wil begeven, waarom dan geen overname?
We hadden veel interesse in bijvoorbeeld Fonq, Create2Fit of zelfs Bol.com en hadden op alle drie wel een bod willen doen maar uiteindelijk is dat niet de koers die Amazon in Nederland wil varen. We sluiten overigens overnames zeker niet uit. De kans blijft groot dat als het ons bevalt in Nederland, we hier ook gewoon overnames gaan doen.

Wat is dan wel de koers in Nederland?
Amazon zal zich in eerste instantie richten op het aanbod dat nu al naar Nederland verscheept wordt, uit Duitsland en de UK bijvoorbeeld. Het aanbod aan electronica, boeken maar vooral e-books zal Amazon gelijk in willen concurreren. We beseffen heel goed hoe sterk partijen als Coolblue en Bol.com zijn. We beseffen ook hoe klein Nederland is en hoe belangrijk Europese grenzen toch nog zijn. We richten ons in Nederland dus niet direct op een nummer één positie als webwinkel.

Het bedrijf wil op termijn vooral de marktleider worden op het gebied van producten uit de cloud. Denk nu aan ebooks, maar bijvoorbeeld ook het aanbod van video-on-demand van Ziggo. Dat zijn twee concrete voorbeelden die nu al sterk groeien maar die markt zal er op zeer korte termijn al heel anders uitzien. Denk aan computergames bijvoorbeeld die straks volledig vanuit de cloud gaan komen. De muziekindustrie die steeds digitaler wordt. Dat soort producten zijn de toekomst.

Als er straks online een  geheel digitale videotheek is, een boekenwinkel, gameswinkel of muziekwinkel, dan is dat Amazon. Bol.com verkoopt nu wat e-books maar is nog totaal niet aanwezig in de echte cloudwereld. Terwijl die met de mobiele revolutie wel eens heel snel een groot gedeelte van de markt kan worden.

En als jij straks je muziek, games of films al bij Amazon koopt en je zoekt ook een digitale camera of speelgoed voor je jarige neefje is de kans groot dat je dat tegen die tijd ook gewoon bij dezelfde winkel doet. Als Amazon de komende twee jaar alle nieuwe markten pakt, komen die markten waarin Bol.com nu bijzonder sterk aanwezig is, tegen die tijd vanzelf. Het is misschien de laatste in een lange rij, maar tenzij Bol.com op korte termijn meer Ahold-kracht weet te integreren zullen we op den duur dus ook wel die van zijn troon stoten.

Op korte termijn is ons effect waarschijnlijk kleiner dan in welk ander land ter wereld, maar uiteindelijk zal ook in Nederland Amazon de grootste worden. Wij hebben de langste adem. Daar ben ik van overtuigd.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch