menu

Waar blijft Nederlandse 1-uur-bezorgdienst?

Waar blijft Nederlandse 1-uur-bezorgdienst?Nu gratis verzending en ‘de volgende dag in huis’ gemeengoed zijn geworden, wordt er steeds meer ingezet op nóg snellere verzending. Orders die binnen een uur bij de klant thuis kunnen worden bezorgd. In Amerika, Engeland en zelfs Zweden zijn ze aan het experimenteren. Waarom wordt dit niet veelvuldig in het kleine, goed bereikbare Nederland gedaan?

Het helemaal gratis verzenden lijkt op zijn retour doordat er steeds vaker toch een besteldrempel wordt gehanteerd en snel leveren lijkt ook in populariteit in te boeten omdat de consument liever zelf kiest wanneer het bezorgd wordt. Flexibiliteit en betaalbaarheid zijn dus ook in logistiek een vereiste, maar dan blijft er toch nog altijd een specifiek percentage over waarbij de webwinkel met de snelste levering uiteindelijk de bestelling krijgt. In Nederland is dit al langere tijd geoptimaliseerd tot een levering op dezelfde dag. Maar dat kan toch veel sneller?

In Amerika heb je de grote ecommerce-spelers zoals Amazon, eBay en Google die jarenlang aan het experimenteren zijn met supersnelle verzending. Vaak worden deze bezorgdiensten eerst getest in een middelgrote stad, om pas bij succes uit te breiden naar andere steden. Tot nu toe heeft geen van die ecommerce-giganten een dergelijke expressdienst landelijk uitgerold. Sterker nog, eBay heeft z’n eigen eBay Now in november vorig jaar alweer uit de appstores gehaald. De officiële verklaring luidt dat de dienst niet langer als standalone app bestaat, maar dat die wordt ingebouwd in de standaard app en website van eBay.

Maar ze zijn er in ieder geval mee aan het experimenteren. En dat deze grote spelers er blijkbaar nog steeds wel in geloven, blijkt niet alleen uit het feit dat sommige experimenten al jaren lopen, maar ook bijvoorbeeld uit de overname die eBay eind 2013 deed. Het kocht toen namelijk Shutl, een startup die zich alleen maar focust op het zo snel mogelijk bezorgen van bestellingen bij klanten. Shutl is actief in thuisland het Verenigd Koninkrijk en de VS en getuige een recent blogbericht van Tamebay weet de bezorgdienst nog steeds aan hun beloftes te voldoen.

Magic bezorgt alles wat je wil, wanneer je het wil
Momenteel gaat er op de Amerikaanse social media een bezorgdienst viral die in zeer korte tijd flink wat klanten wist aan te trekken. De website heet Magic en is zeer simpel opgezet. Het idee erachter is haast nog simpeler: de klant stuurt een sms’je met daarin wat hij wil en wanneer hij het wil en binnen enkele sms’jes is het allemaal geregeld.

Het prachtige van deze startup is dat ze zeggen alles (proberen) te leveren. Zo lang het legaal is, willen zij het voor je regelen. Het kost de klant dan wel wat, maar de dienst is in ieder geval niet gelimiteerd doordat bepaalde diensten geen koppeling hebben geïmplementeerd. Magic bestelt het gewenste product bij een relevante (web)winkel en levert de bestelling bij de klant af.

Expresdiensten in Nederland
Waarom zijn zulke diensten nog niet massaal in ons land geïntroduceerd? Ons land is daar toch bij uitstek geschikt voor? Nederland is klein. Vanuit een centraal punt als Utrecht ben je zo in Amsterdam, Den Bosch of Enschede, of alles wat daar tussenin ligt. Steden zijn goed bereikbaar, en in tegenstelling tot bijvoorbeeld Amerika hoef je niet honderden kilometers te rijden voordat je eindelijk een woning tegenkomt.

Tel daarbij het feit dat we hier in Nederland op ecommerce-gebied sowieso een van de meer vooruitstrevende landen zijn en je vraagt je af waar die expresdiensten blijven. Waarom hebben grote spelers als Bol.com, Wehkamp.nl of Coolblue zoiets nog niet gestart? In één stad beginnen en als dat een succes blijkt te zijn, langzaam maar zeker uitbreiden zodat uiteindelijk een landelijke uitrol kan plaatsvinden.

In het zuiden van het land wordt het in ieder geval nu al een jaar geprobeerd met Delvry. Dit bedrijf laat bestellingen binnen 90 minuten afleveren bij klanten in Den Bosch. In een nieuwsbrief die aan het eind van vorig jaar werd rondgestuurd, valt te lezen: “Volgend jaar ook je kerstboodschappen, kerstboom, wijn, oliebollen thuisbezorgd”. Om te vervolgen met: ” In 2015 gaan we echt van start met de beta-testen, eerst in Den Bosch en dan vrij snel daarna in Amsterdam.”

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch