menu

Voorwaarden hebben vooral marketingdoel

Eerder viel ons al op dat webwinkels voor een groot gedeelte simpelweg de wetgeving herhalen in algemene voorwaarden. Voor ons reden om te kijken waarop webwinkels letten en wat zij belangrijk vinden in de voorwaarden.

Zelfs brancheverenigingen zoals keurmerken blijken met de regels voor webwinkels vrij soepel. Zo publiceerden wij eerder al dat de verplichte retourartikelen acceptatie, duidelijke adres gegevens en achteraf betalingen misschien branche vriendelijk lijken maar gewoon zijn overgenomen uit de normale wetgeving.

Reden genoeg dachten wij om eens op zoek te gaan naar bepaalde algemene voorwaarden waaraan webwinkels nu wel heel veel waarde hechten. Consumenten worden tenslotte al ruim voldoende beschermt. Maar wat kun jij als webwinkel nu doen om juridisch sterker te staan? Waarmee win jij als webwinkelier net die ene beslissende rechtzaak?

Niet veel. Zo blijkt.
Bij navraag onder enkele tientallen branche genoten kwamen wij eigenlijk niet een specifieke voorwaarde tegen welke we zo via dit weblog kunnen aanbevelen. Waar je ook echt wat aan hebt. De meeste algemene voorwaarden welke je online bij webwinkels terug zult vinden zijn bijna niet bij een rechter af te dwingen. Veel voorwaarden hebben vooral de bedoeling om de consument maar vooral niet het idee te geven dat hij aan iets vrijblijvends begint of dat de webwinkel nergens bij zal tegenstribbelen.

Zo kun je klanten informeren over garanties die volgens jou bijvoorbeeld bij de producent liggen. Dat schade tijdens transport helaas niet altijd te voorkomen valt. Dat er zonder betaling geen leveringsverplichting is geweest en het produkt terug gestuurd dient te worden indien de koper besluit dat hij toch van de aankoop af ziet. Allemaal logische voorwaarden welke eigenlijk via een algemeen kopietje van bijna elke webwinkel over te nemen zijn. Zoek even rond en vergelijk wat webwinkels met elkaar en je komt al snel tot een vaststaand rijtje. Allemaal prachtige algemene voorwaarden die overigens in de business-to-consumer handel soms vrij lastig juridisch aan te vechten zijn. Dat je webwinkel door middel van hackers of virussen onveilig kan worden doe je niets aan. Dit in je algemene voorwaarden zetten zal je misschien in een rechtzaak niet eens zoveel helpen.

Marketingtechnisch essentieel
Over een ding is bijna iedereen in de ecommerce het wel eens. Algemene voorwaarden zijn bij een webwinkel essentieel. Want juist die voorwaarden waarin de consument kan lezen over zaken waarvoor de webwinkel zich vooral niet verantwoordelijk voor voelt, geven consumenten het vertrouwen dat de webwinkel betrouwbaar is.

Onderaan elke pagina en duidelijk tijdens het bestelproces algemene voorwaarden noemen geeft een webwinkel een extra zakelijk en betrouwbaar imago. Een webwinkel met duidelijke algemene voorwaarden in kopjes, met een mooie lengte en enkele hoofdstukjes zal hiermee zijn omzet zien verhogen. Belangrijk is het ook dat ze toch vooral defensief overkomen. Door duidelijk als webwinkel aan te geven waar je grenzen liggen kan een consument afwegen of dit schappelijk overkomt. Herkenbaar. Wat hij gewend is van andere webwinkels. En of hij hiermee akkoord kan gaan. Hij merkt waar de grens ligt en voelt zich veiliger bij de webwinkel.

Gebruik je algemene voorwaaden omdat je enkele grenzen wilt stellen maar bekijk ze daarnaast vooral marketingtechnisch. Laat de consument weten wat je acceptabel vind en houd ze menselijk bondig en logisch. Laat een nakijken door een jurist maar misschien ook door een goede vriend of vriendin.

Tenslotte krijg je misschien met een enkeling een discussie over de algemene voorwaarden maar zal een groot percentage van juist die snelle belangrijke en interessante klanten ze even doorlezen om te kijken of ze bij jou bestellen willen. Welk risico is dan echt het grootste? Die van de klant die bij onduidelijke, te lange of onredelijke voorwaarden toch afhaakt? Of die toestand waarbij een rechtzaak ontstaat welke jij enkel kan winnen als jij net die ene clausule opneemt in je voorwaarden?

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan