picqer

‘Videomarketing ideaal om echte passie te tonen’

Dat YouTube veel bezoekers heeft en dat beelden meer zeggen dan woorden weet elke webwinkelier. Toch is het aantal retailers dat video werkelijk succesvol inzet bij het vinden en binden van de juiste doelgroep, bijzonder klein.  Jan Roelofsen, zelf webwinkelier en groot fan van videomarketing wil daar vanaf nu verandering in gaan brengen.

Een goede productfoto is leuk maar waarom laat je het artikel niet gewoon in zijn geheel zien? Jan Roelofsen van Timsspeelgoedboerderij.nl verkoopt prachtig kinderspeelgoed. Niet alleen is de kwaliteit goed, het zit vaak ook bomvol details. Hoe laat je op een productfoto zien dat de speelgoedtrekker leuke mogelijkheden als scharnieren van deuren en motorkap bezit en een complete achterhef met trekhaak? En hoe zie je op de foto dat er voorop een aansluiting zit voor een frontgewicht zodat een zware achterlading de trekker niet zo snel achterover zal laten gaan? Precies. Met een filmpje!

‘Geïnspireerd door Tom Coronel’
Jan is er zelf anderhalf jaar geleden echt actief mee gestart en heeft inmiddels een groot aantal filmpjes op YouTube staan. “Ik ben geïnspireerd geraakt door Tom Coronel. Die toont zijn wasmachines, televisies en koffiezetapparaten met allerlei leuke en inspirerende filmpjes. Toen ik dat zag leek dat me direct de beste manier om kinderen kennis te laten maken met speelgoed. Als ik zie hoe jonge kinderen een tablet met Android gewoon bedienen door gesproken commando’s, waarna vervolgens automatisch een filmpje uit YouTube gestart wordt, weet je dat dit een perfecte manier is om juist die doelgroep kennis te laten maken met producten.”

De test bleek succesvol, want inmiddels is deze video-zoekmachine van Google het kanaal die zijn webwinkel de meeste bezoekers brengt. Al was dat niet even makkelijk. “Het eerste filmpje heb ik best even over gedaan. Een script, camera, geluid en belichting. Ik was goed voorbereid maar bleef het toch eng vinden. De eerste keer dat ik eraan begonnen was haakte ik ook halverwege af. De volgende dag heb ik het wel nog een poging gegeven, maar ook toen was het bizar om mezelf terug te zien op video.”

‘Een filmpje maken is nog niet zo moeilijk…’
“Ik heb het uiteindelijk maar wel online gezet maar verwachtte er niets meer van. Toen er toch bezoekers van kwamen keek ik er met hernieuwde interesse naar. Als dit filmpje al kan scoren dan moet daar wel wat te halen zijn, bedacht ik me toen. En toen begon het eigenlijk pas want  een filmpje maken is eigenlijk niet zo moeilijk. Maar zorgen dat deze binnen YouTube gevonden wordt, de doelgroep aanspreekt en uiteindelijk zelfs conversies brengt is een ander verhaal,” is Jan van mening. En een leuk filmpje die de doelgroep aanspreekt is leuk maar moet uiteindelijk natuurlijk geld opleveren. Dus moet je testen, statistieken analyseren en vooral blijven leren en proberen.”

“Dat proberen is ook hoe ik het zelf aanpak. Mijn eerste filmpje had ik de tekst voluit geschreven en dat was niet om aan te horen. Tegenwoordig zitten mijn tekstscripts beter in elkaar. Maar in opvolgende filmpjes heb ik net zo veel beginnersfouten gemaakt en nog altijd leer ik elke video bij. De filmpjes van het speelgoed worden bijvoorbeeld ook door hele jonge kinderen bekeken en recent had ik een filmpje gemaakt waarbij ik aan kwam lopen en letterlijk een beetje neerkeek op de kijker. Het was mij niet opgevallen en ook ouders leken het geen probleem te vinden maar kinderen klikten vervolgens direct het filmpje weg. Blijkbaar kwam ik hen vrij intimiderend over. Tegenwoordig bestudeer ik de statistieken van filmpjes met buitengewone interesse. Ik onderzoek waar de kijkersloyaliteit groeit of waar kijkers juist afhaken zodat ik dit bij een volgend filmpje weer beter kan aanpakken.”

Per 1 september heeft Jan zich vol op het zelfstandig ondernemerschap richten waarbij hij video-commerce ook wil aanbieden aan andere bedrijven uit het MKB. Zowel met cameraman waarbij Jan voor bedrijven de hele video uit handen kan nemen maar ook als adviseur waarbij hij vertelt waar hijzelf tegenaan is gelopen. Uiteraard met professioneel materiaal al is dat volgens Jan zeker niet het belangrijkste. “Je ziet vaak mooie witte achtergronden, professioneel licht en geluid, maar nul beleving in een video. Als je dan de statistieken terugkijkt zie je dat kijkers bijzonder snel afhaken. Het maakt vaak niet veel uit hoe professioneel je zaken opzet maar of er passie spreekt uit de video. Dat maakt het kanaal juist zo ideaal voor juist kleinere webshops. Want een grootmacht als Bol.com of Wehkamp kan zeker video-marketing inzetten maar heeft vaak niet de passie voor het product zoals nichespelers die bezitten. En ja, dat zie je op een video direct!”

Meer zien? Hier een mooi voorbeeld van speelgoed en hoe je daarmee het echte werk kunt nabootsen!

Gerelateerde berichten