menu
lightspeed ecommerce

Verplichte foto webwinkelier tegen fraude

foto webwinkelier tegen fraude[UPDATE 1 APRILGRAP] Het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat webwinkels transparanter te werk gaan om fraude te voorkomen. Een van de maatregelen is om meer duidelijkheid te bieden over de personen achter de onderneming.

De Tweede Kamer heeft het voorstel gisteren goedgekeurd en zal als het door de Eerste Kamer komt waarschijnlijk medio dit jaar al van kracht zijn. Een woordvoerder van MKB-Nederland meldt in een eerste reactie ‘afwachtend te zijn, maar niet afkeurend’. “We begrijpen de mogelijke terughoudendheid van ondernemers aangaande dit voorstel, maar we zijn er van overtuigd dat deze maatregel de fraude op het internet voor een groot deel kan tegengaan. De minister heeft dan ook ons volste vertrouwen.”

Met je foto op de site
Een van de consequenties van het wetsvoorstel dat op de meeste tegenstand kan rekenen is de verplichting om naast je volledige naam ook een duidelijke foto op de site te hebben staan. Diverse webwinkeliers hebben hierop negatief gereageerd. Anderen die al eerder van het voorstel hadden gehoord, hebben het plan omarmd en hebben de ‘over ons’-informatie op hun webwinkel inmiddels aangepast.

Webwinkelier ?erco Tago van Laarzenwebwinkel.nl heeft op de informatiepagina nu duidelijk zijn naam én een pasfoto staan. “Ik wil hiermee aan mijn klanten laten zien dat ik te vertrouwen ben. Ik heb niks te verbergen.” Adrie Pril, eigenaar van Spellen Webwinkel.nl, sluit zich hierbij aan. “Wat kan het voor kwaad? Dat mensen zien wie ik ben? Dat zien ze als ik op straat loop ook. Als dit fraude kan tegengaan, dan snap ik niet wat je hier als eerlijke webwinkelier tegen kan hebben. Echt niet.” 

fotorichtlijnen voor webwinkeliers
Screenshot van de fotorichtlijnen voor webwinkeliers

Update: Bovenstaande bericht is verzonnen door onze redactie en onze wijze van het vieren van 1 april.

Tags

Reacties