menu
lightspeed ecommerce

Verleng automatisch of tijdig je domeinnaam!

Verleng automatisch of tijdig je domeinnaam!Als online ondernemer of webwinkelier is je website niet alleen het portaal op het internet waarop jij je producten of diensten aanbiedt, maar fungeert het ook als een online visitekaartje. Des te meer reden dus om erg zuinig te zijn op wat er met je site gebeurt. Zo wil je niet meemaken dat er op een dag een heel andere homepage te zien is, omdat jij bent vergeten je domein op tijd te verlengen…

Het overkwam onder meer Dino Dogan, mede-oprichter van Triberr, een platform dat bloggers in staat stelt om hun berichten door meer mensen gelezen te laten worden via Twitter. Hij was in New York voor de Social Media Week en ging van hot naar her om uiteindelijk uitgeput in slaap te vallen. De volgende ochtend om elf uur ontdekte hij dat ‘ie verschillende oproepen, e-mails, tweets, Facebook-berichten en Skype-pings had gemist. Wat bleek? De domeinnaam Triberr.com was verstreken.

 

Toen hij en z’n team twee jaar geleden de domeinnaam vastlegden, dacht hij dat het zo was ingesteld dat het domein automatisch verlengd zou worden mocht het abonnement aflopen. Helaas voor hem bleek dat uiteindelijk toch niet het geval te zijn. En daardoor heeft hij nu een harde les geleerd: check de instellingen van je abonnement en zorg ervoor dat ze precies zijn wat jij denkt dat ze zijn. Anders kom je er op een dag achter dat je domeinnaam niet is verlengd en dat – nog erger – een domeinkaper er met je site vandoor is!

The Global E-commerce Summit
Zoiets overkwam bijvoorbeeld The Global E-commerce Summit, een ecommerce-evenement dat op 2, 3 en 4 juni aanstaande plaatsvindt in Barcelona. Ga je nu naar de bijbehorende website, dan zie je… niet de site die je zou moeten zien. Gevalletje ‘oeps, abonnement vergeten te verlengen’ dus. En dat is vrij pijnlijk, voor zo’n groot evenement.

 

Tegenwoordig werken veel domeinregistranten met een overbruggingsperiode. En dat is op zich mooi, want als jij binnen die tijd alsnog je domeinnaam verlengt kun je ‘m weer in bezit krijgen. Maar dan nog heeft de schade al plaatsgevonden. Je site heeft het tijdelijk niet gedaan en je (vaste) bezoekers kregen een héél andere homepage voorgeschoteld dan ze hadden verwacht. Het zou in zo’n geval best kunnen gebeuren dat een aantal gebruikers, na twee dagen zonder succes je website bezoeken, definitief afhaakt en zich dan maar aanmeldt bij de concurrent. Maar ook voor je positie in de zoekresultaten kan het niet tijdig verlengen van je abonnement nadelig zijn. Laat daarom je domeinnaam automatisch of tijdig verlengen!

Tags

Reacties