Veganspul.nl: ‘Dierlijke producten zie ik niet als voedsel’

Veganspul.nl: ‘Dierlijke producten zie ik niet als voedsel’

In de 100% vegan webshop Veganspul.nl verkoopt eigenaresse Sam Wijntjes producten die niet of nauwelijks in Nederland te koop zijn. Met haar Shoppagina-webwinkel hoopt ze andere veganisten een stukje meerwaarde en gemak te bieden. Veganspul.nl is nu nog klein, maar de enthousiaste reacties stromen binnen.

Veganspul.nl-eigenaresse Sam leeft al 25 jaar veganistisch en de keuze om geen vlees, vis of dierlijke producten te gebruiken, voelt voor haar heel logisch. “Veel mensen steigeren wanneer er een leeuw wordt doodgeschoten of een hond wordt mishandeld, maar in mijn ogen is het nuttigen van dierlijke producten minstens zo erg. Ik pleit voor geweldloosheid ten opzichte van dieren en een veganistische levensstijl hoort daar gewoon bij. Dierlijke producten zie ik niet als voedsel, het kost me dus geen enkele moeite om ze te laten staan.”

Steeds meer acceptatie
Waar Sam 25 jaar geleden regelmatig raar werd aangekeken als ze uitlegde geen dierlijke producten te eten, merkt ze dat veganisme steeds gebruikelijker wordt. “Vroeger was ik in restaurants vaak aangewezen op een soepje of een salade, terwijl er tegenwoordig zelfs 100% veganistische eettentjes zijn. Fantastisch vind ik dat. Het geeft aan dat ook het grote publiek steeds bewuster met voeding en het gebruiken van dieren omgaat.”

Net als de keuze voor een veganistische levensstijl voelde ook het opzetten van een webshop heel natuurlijk. “Ik zoek zowel on- als offline graag naar exclusieve vegan spullen, maar ik snap heel goed dat niet iedereen dit als hobby heeft. Het helpen van andere mensen in hun zoektocht naar bewuste voeding geeft mij voldoening. Daarnaast geniet ik van de uitvoerende en administratieve taken die samenhangen met de shop. Ik doe graag iets extra’s. Wanneer een nieuwe klant een bestelling plaatst, doe ik er bijvoorbeeld een handgeschreven bedankkaartje bij. Het is iets kleins, maar ik merk aan de reacties dat het wordt gewaardeerd.”

Veganspul.nl

Dier- en milieuvriendelijk pakketjes versturen
Voor de verkoop maakt Sam gebruik van de software van Shoppagina. “Ik ben niet zo technisch, dus ik wilde software waar ik weinig omkijken naar heb. Bij Shoppagina huur je een virtuele winkelruimte waar belangrijke functies en koppelingen als bestellingen, betalingen en voorraadbeheer al voor je geregeld zijn. De vormgeving vind ik wel leuk om te doen, dus die wilde ik in eigen beheer houden en bij Shoppagina kan dat. Omdat ik de kleuren, logo’s en lettertypes zelf kan uitzoeken en op elk gewenst moment kan aanpassen, voelt het helemaal als mijn site.”

De pakketjes verzendt Sam via Shops United. “Shoppagina heeft een fijne koppeling met Shops United waarbij je ook profiteert van een voordelig verzendtarief. Korting op de verzending is natuurlijk heel prettig, maar ik vind het nog veel belangrijker dat ik de pakketjes volgens mijn eigen opvattingen verzendklaar kan maken. Voor het printen van de etiketten gebruik ik lege achterkantjes van kringlooppapier. De energie die hiervoor nodig is, komt van zonnepanelen. En de dozen sluit ik niet met doorsnee tape maar met de papieren variant. Het zijn maar een paar voorbeelden, maar voor mij maakt dit net het verschil.”

Geen inloopkast maar een stellingkast
Aangezien Veganspul.nl krap een jaar geleden het levenslicht zag, is Sam niet ontevreden. “Ik verstuur elke dag ongeveer één pakketje en een aantal brievenbuspostartikelen zoals zeep en chocolade. Er is steeds meer belangstelling voor een veganistische leefwijze, dus ik weet zeker dat hier een markt voor is. Bovendien verkoop ik unieke producten, die je vrijwel in geen enkele andere Nederlandse webshop vindt. Ik besteed veel tijd en aandacht aan het verruimen van mijn collectie. Nu red ik het nog met een verbouwde slaapkamer en een stukje van de schuur, maar wie weet groeit dat ooit uit naar een ruimte vol stellingstellingkasten.”

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten