menu

URL lengte weer in het nieuws

Size does matter! Een spreuk die regelmatig terug komt en nu weer actueel is. Met de nieuwe technieken waarbij 140 karakters bepalend is, zoals bijv. Twitter of mobiel internet is het belangrijk dat je internetadres kort blijft.

 

Internet adresssen en zoekmachines
Eerder waren internetadressen, internationaal ook wel afgekort met URLs, veel in het nieuws omdat deze bij webwinkels niet zoekmachine vriendelijk bleken. Webwinkels werkten vaak met databases en kwamen dan met PHP gegenereerde URLs als webshop.nl/produkten.php?id=1204913 wat voor zoekmachines slecht indexeerbaar bleek en weinigzeggend was. Want over wat voor produkt zou dit nu gaan? Met name vanwege zoekmachines zijn veel software pakketten daarna overgestapt op URL structuren als webshop.nl/horloges/rolex-daytona-116520.html. Dit weblog werkt bijv. op een vergelijkbare manier.

Lang, langer, te lang…
Deze URLs zijn duidelijk voor mens en machine, maar wel enorm lang. Als je een adres als dit via je mobiele telefoon of Twitter even snel wilt delen met anderen is dit veel te veel type werk en maakt dit je bericht onnodig lang. Hiervoor gebruiken mensen snel een URL verkorter als www.tinyurl.com. Maar dan ben je je zoekmachine indexeerbare link kwijt en stappen we eigenlijk terug in de tijd want het wordt weer een onduidelijke URL. Je weet niet eens naar welke website je meer surft! Dit maakt dat mensen minder snel geneigd zijn om op de link te klikken als ze deze krijgen van iemand die ze niet geheel vertrouwen. Een TinyURL kan een goed produkt zijn maar kan net zo goed naar een door een virus geinfecteerde website doorverwijzen.

Amazon.com
Een van de marktleiders in ecommerce heeft een tussenoplossing gevonden. Bij hen kun je een URL ook kort maken door gebruik te maken van het www.amzn.com adres. Door hierachter het typenummer van je produkt te plaatsen houd je een URL als www.amzn.com/0385504225 over. Nog steeds niet geheel duidelijk om wat voor produkt het gaat maar kort genoeg voor Twitter en duidelijk genoeg voor mensen dat het werkelijk gaat om een link naar een produkt van Amazon.com en niet om een onveilige website. Een prima oplossing waarmee Amazon.com het wel zal redden.

Nederlandse webwinkels?
Nu is het de beurt aan de Nederlandse webwinkels. Bol.com en Freerecordshop hebben beiden enorm lange URLs maar kunnen door domeinnnamen als Bol.com en Frs.nl een idee als dit wel snel oppakken.

Of gaat een minder bekende webwinkel hier snel met de winst vandoor?

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan