lightspeed ecommerce

UPS neemt TNT Express over

UPS neemt TNT Express overMet de overname van TNT Express door UPS komt er een eind aan alle geruchten. Het hing al even in de lucht en ook nu is er geen 100% zekerheid maar alleen wanneer een derde partij met een bod komt dat minimaal 8 procent hoger ligt dan de 9,50 euro per aandeel van UPS, kan dat ervoor zorgen dat de overname niet doorgaat.

Na Kiala dus nu TNT Express
Afgelopen maand nam UPS nog Kiala over. Een bedrijf dat afleverdiensten biedt op flexibele tijden voor met name webshoppers. Een bedrag voor die overname is niet genoemd. Dit keer gaat het om een beursgenoteerd bedrijf en bekend is dat UPS 9,50 per aandeel overheeft en dus TNT Express wil overnemen voor ongeveer vijf miljard euro. Daarmee krijgt UPS een sterke positie in de Nederlandse expressmarkt en creëert het naar eigen zeggen een ‘Global Leader in the Logistics Industry.’

Webwinkeliers gebruiken PostNL
TNT Express is een pakketdienst uit het oude TNT Post, waar ook PostNL onder viel. Het is een winstgevende tak, maar op de beurs tot op heden niet erg succesvol geweest. Het gaat dan echter om de expressdienst dus webwinkeliers in Nederland zullen er niet veel van merken. Volgens enkele webwinkeliers zou TNT Express wel reguliere pakketjes in België afleveren.

Nederlandse webwinkeliers maken vooral gebruik van PostNL waarbij het pakket niet dezelfde, maar (hopelijk) de volgende dag aankomt. Dit zijn geen express-bestellingen en die gaan dus gewoon via de reguliere kanalen van PostNL zelf. PostNL heeft aangegeven zich meer op ecommerce te willen richten en wilde al langer van deze tak, die overigens zelfstandig en beursgenoteerd is, af. Het is nog eigenaar van circa 29,8% van de Aandelen TNT, maar staat geheel achter de overname en “heeft onherroepelijk toegezegd alle door haar gehouden Aandelen TNT aan te zullen bieden aan UPS.” De overname levert PostNL een bedrag van ruim anderhalf miljard op. Deze zal ongeveer de helft, 700 miljoen, gebruiken om de schuldpositie van de onderneming te verminderen.

UPS zou al eerder biedingen hebben gedaan die rond de negen euro per aandeel uitkwamen maar die liep toen op niets uit. De kans dat er over dit bod heen geboden wordt is relatief klein. Er zijn maar weinig spelers in de race, wat ervoor zorgde dat afgelopen jaren er al verschillende keren over deze mogelijke overname gesproken werd. Die geruchten lijken nu dus eindelijk uit te komen.

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch

Gerelateerde berichten