menu

Typisch regionale webwinkels

Typisch regionale webwinkelsHet voordeel van internet is dat je gemakkelijk dingen van ver kan halen. En dus kan je ook vanuit je luie stoel typische Zeeuwse producten bestellen of die lekkere Deventer koek. Wij deden onze plaatselijke klederdracht aan en gingen op zoek naar typisch regionale webwinkels.

Limburg
Preuve Limburg is te vinden in Mosae Forum, het nieuwe winkelcentrum van Maastricht, maar in deze moderne tijden uiteraard ook online. En daar vinden we ‘alles op het gebied van regionale producten en dan met name Limburgse producten’. En daar is geen woord van gelogen, want we vonden in de webwinkel onder andere broodjes van Bufkes, vlaai, Brand-bier en Mestreechter koekjes. Onze tip: de verzamel-cd van de Limburgse zangeres Beppie Kraft!

Groningen
Droge Worst uut Grunnen verkoopt… tsja, droge worst uit Groningen. Dit lekkere streekproduct wordt zonder enige kunstmatige toevoegingen in zowel binnen- als buitenland geleverd. In de webwinkel vinden we onder andere de categorieën ‘droge worst’, ‘leverworst’, ‘paardeworst’ en ‘schenk’. Maar wij raden echter de droge worst-klompenset aan. Voor 17,50 krijg je dan niet alleen twee klompen, maar ook Groninger boerenmetworst, Groninger kruidnagel-metworst en een versverpakking droge worst. Het is ook mogelijk om jonge jenever en Berenburg aan het pakket toe te voegen. Leuk om aan iemand cadeau te doen!

Gelderland
De Achterhoek is een van de meest kenmerkende streken van Gelderland. En zeg je de Achterhoek, dan zeg je al snel Zwarte Cross, hét evenement uit de regio. Het festival is niet alleen het grootste betaalde muziekfestival van ons land, maar ook de grootste motorcross ter wereld! En daar hoort natuurlijk ook een webwinkel bij. Nu is die niet heel goed gevuld, maar de liefhebber kan er toch genoeg leuks vinden. We hadden wel wat meer t-shirts willen zien met daarop de beeltenis van ‘tante Rikie’, de mascotte en officieuze directrice van het festival. Onze tip: de dvd ‘12 jaar Zwarte Cross Festival‘.

Overijssel
Deventer, de derde gemeente van Overijssel, wordt soms ook wel eens de Koekstad genoemd, want de Deventer koeken zijn ver buiten de stadsgrenzen bekend en bemind. En wat is het dan een uitkomst dat tegenwoordig zoveel via internet kan en we dus niet speciaal naar Deventer hoeven te reizen om te kunnen genieten van al die lekkere koeken. Via Deventerkoekwinkel.nl bestellen we gewoon vanuit onze luie stoel dat wat we willen. Kruidkoek, gemberblokjes, ontbijtkoek, kruidblokjes of kandijkoek, al dit lekkers kan je los bestellen, of in een mooie koektrommel of handig pakket. Onze tip: het Deventer pakket, want daarin vind je niet alleen koek, maar ook wijn, mosterd, chocola én het boek ‘Deventer, da’s andere koek’.

Zeeland
De Streekpakketwinkel biedt verschillende pakketten aan in diverse categorieën met veelal typische Zeeuwse lekkernijen. Zo stuitten we onder andere op een grote fles Zeeuws appelsap, echte Zeeuwse galetwafels, boerinnenmosterd, zwarte bessendrank, amandalspeculaas, vlegelwafels en natuurlijk de overbekende roomboterbabbelaars! Onze tip: het pakket ‘100% Zeeuws DeLuxe’, dat haast alle hierboven genoemde etenswaren bevat. Dat wordt smullen!

Flevoland
Deze jonge provincie bestaat pas sinds 1986, dus veel tijd om enige folklore op te bouwen hebben ze niet echt gehad. Toch zijn er genoeg dingen op te noemen die typisch Flevolands zijn. Want vergeet niet dat Urk, dat tot 1950 bij Noord-Holland hoorde en tot 1986 bij Overijssel, sinds dat laatste jaar onderdeel is van Flevoland. En als er één plek in Nederland folklore ademt, dan is het wel Urk. Dit vissersdorp staat niet alleen bekend om haar typische klederdracht, maar je kan er ook heerlijk vis eten. En online bestellen uiteraard! Visrestaurant Baarssen heeft met Broodjevis.nl een webwinkel, waarbij je lekkere broodjes, salades en schotels kan bestellen. Onze tip: de partyhapjes, bestaande uit onder andere tomaat met garnalen, ei met salade, wrap met zalm en haring op roggebrood. Mmmmm…

Utrecht
Natuurlijk, Nijntje is van iedereen. En niet alleen van alle Nederlanders, ook bijvoorbeeld Japanners lopen weg met dat lieve, witte konijntje. Maar nijntje is hoe dan ook geboren en getogen in Utrecht, net als haar geestelijk vader Dick Bruna. Tegenover het Centraal Museum in de provinciehoofdstad staat het dick bruna huis (moet officieel zonder hoofdletters!), waar het werk van de Utrechtenaar permanent te zien is en in de Lange Vliestraat in het stadscentrum hebben de stoplichten geen rode en groene mannetjes, maar nijntjes! En aan de Oudegracht bevindt zich een nijntje pleintje, met een standbeeld van het wereldberoemde konijn. Kortom, nijntje is van Utrecht en Utrecht is van nijntje. Spullen van deze kindervriend bestel je in de winkel van nijntje. Onze tip: deze 100 centimeter grote nijntje!

Noord-Brabant
Denk je aan Noord-Brabant, dan denk je aan Den Bosch. Denk je aan Den Bosch, dan denk je aan Bossche bollen. En denk je aan Bossche bollen, dan denk je aan Jan de Groot, dé Bossche bollen-specialist die zo’n tien jaar geleden de ‘Bossche bol van Jan de Groot’ als beschermd handelsmerk deponeerde.

En terecht, want de van soezenbeslag gebakken lekkernij die gevuld is met slagroom en geglazuurd wordt met gesmolten pure chocola moet je uiteindelijk gewoon bij deze bakker halen. Er is een webwinkel online, al levert die helaas niet buiten Den Bosch. En dat is dan toch jammer! Mocht je in de provinciehoofdstad wonen, dan is de Bossche bol uiteraard onze tip uit deze webwinkel!

Noord-Holland
Een van de grootste toeristische trekpleisters van niet alleen Noord-Holland, maar eigenlijk van heel Nederland, is Volendam. Er wordt soms lacherig gedaan over dit ‘palingdorp’, maar hoe je het ook wendt of keert, er komen wel veel bekende artiesten uit dit kleine, maar nationaal bekende dorpje. BZN, The Cats, Piet Veerman, Anny Schilders, Nick & Simon, Jan Smith, 3JS… allemaal artiesten die muziek maken die ook wel ‘palingsound’ wordt genoemd. En aan die sound is een site, met bijbehorende webwinkel gewijd: Palingsound.com. Hier koop je bijvoorbeeld het 1 Way Wind-magazine, vol met interviews met Volendamse sterren, of – en dat is gelijk onze tip –  het Volendam Song- & Stripboek. De Palingsound in woord en beeld, met strips over de populairste liedjes, songteksten en biografiën.

Zuid-Holland
Gouda kennen ze zelfs in Amerika. En dan niet vanwege oud-keeper Ed de Goeij die er is geboren, maar vanwege de kaas natuurlijk! Een Goudse kaas heeft de vorm van een wiel  en is een van de bekendste en meest gegeten kaassoorten. Uiteraard is ‘ie ook online te bestellen. Een van die webwinkels die de lekkernij online verkoopt is de Goudse Kaasshop.

Diverse kazen bestel je hier in verschillende gewichtsklasses. Want of je nou een hele Goudse kaas wil (totaalgewicht: 11 kilo!), of 500 gram Stolwijkse kaas, haast alles is mogelijk. Natuurlijk zijn er ook kleine kaasjes te koop en mooie kaasgeschenken en kerstpakketten. Onze tip: de Hollandse wijnmand. Want naast diverse soorten kaas krijg je hierbij ook een flesje wijn, studentenhaver, stroopwafels, appelstroop, cashewnoten en een kaasplank!

Friesland
In de webwinkel Friese-producten.nl vind je naar eigen zeggen meer dan 850(!) Friese artikelen. Genoeg keuze dus voor de liefhebbers van deze noordelijk gelegen provincie. En er is inderdaad van alles te vinden. Boxershorts, muziekalbums, babykleertjes, poedersneeuw, chocolade, vlaggen, notitieboekjes, koek, drop en Friese thee. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is wel via deze site te bestellen. Onze tip: Een van die mooie huisjes uit de ‘Dickensville-elfstedenserie‘.

Drenthe
Bij Drenthe dachten wij toch al snel aan de hunebedden. Helaas kun je die stenen niet online bestellen (wat moet je er ook mee?). Wat wel mogelijk is is slapen in een hunebed. Maar liever struinen we even rond in deze typisch Drentse webwinkel, waar we klompsloffen, drank, klompen, eten, servies en de bekende rode boerenzakdoeken tegenkomen. Onze tip: het pakket ‘Groet’n uut Drenthe’, Een mand gevuld met een boerenzakdoek, een doosje heideschaapjes, een pot jam, een doosje knienekeutels en een fles wijn.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch