Tolkien-obsessie leidt tot webshop met 500k omzet

Tolkien-obsessie leidt tot webwinkel met 5k omzetRené van Rossenberg verslond als klein jongetje de boeken van Tolkien. In 1986 begon hij aan een verzameling van boeken en accessoires. Inmiddels is zijn imperium uitgebreid tot een winkel van 100m2 en een webwinkel, waarmee hij vorig jaar een omzet van 500.000 euro behaalde.

Nu wordt niet alle omzet uit de webwinkel gehaald, maar tegenover het Financieel Dagblad laat Van Rossenberg weten dat toch zo’n 80% van zijn omzet uit de online Tolkienwinkel komt. Een van zijn klanten de afgelopen jaren bleek niemand minder dan de vrouw van Peter Jackson (de regisseur achter zes Tolkien-verfilmingen) te zijn. Zij kocht voor een paar duizend gulden aan illustratiemateriaal omdat ze wilde zien hoe Midden-Aarde eruitzag. En in een interview met Omroep West onthult hij dat ook de kinderen van de schrijver, J.R.R. Tolkien, klant zijn bij hem:

Eerst verkopen via catalogi, daarna online
Op de website van zijn Tolkienwinkel vertelt Van Rossenberg hoe hij eerst Lord of the Rings-spullen en Hobbits-prullaria verkocht door middel van catalogi die hij verstuurde (“en ben ik blij dat ik van dat gezeur af ben!”), maar dat hij later toch maar online begon te verkopen, via Tolkienwinkel.nl en het Engelstalige Tolkienshop.com.

Uiteindelijk volgde er ook een stenen winkel (ja, eerst een webwinkel, daarna een offline variant), want als zoon van een winkelier voelde voor hem het ontbreken van een winkelpand toch als een gemis. En dus betrok hij een pand van 3,5 bij 30 meter in Leiden, wat nu ook dienst doet als gratis museum. Een aanrader dus voor fans van Tolkiens werk!

De Tolkienwinkel nader bekeken
Kijken we even iets aandachtiger naar zijn webwinkel, dan valt al gelijk op dat deze niet alleen qua kleuren en indeling maar ook qua gevoel van tijd overeenkomt met de boeken van Tolkien. De webwinkel is lekker ouderwets gemaakt met behulp van Shopfactory en komt ons – geheel in sfeer – wat stoffig over. Wellicht bewust want juist op dit soort boeken mag dat natuurlijk wel een beetje.

Het is niet alleen de keuze voor software of design. De producten worden verstuurd via TNT en daar betaalt de klant per bestelling zeven euro extra voor. En we snappen dat er onder de betaalmethoden opties zitten als PayPal en Western Union Money Order – omdat de winkel veel buitenlandse klanten heeft – maar helemaal geen iDeal? Om nog maar te zwijgen over het feit dat je producten binnen 8 dagen moet retourneren. Qua ecommercemarketing en -wetgeving bevat deze webwinkel dus net zoveel moderne elementen als Midden-Aarde zelf…

Wat dan weer wel in het voordeel van de shop spreekt, is dat Van Rossenberg een affiliate-mogelijkheid aanbiedt, waarbij je 5% van de waarde van een bestelling kunt verdienen. En los daarvan kan er over het belangrijkste gedeelte van de webwinkel, het aanbod, niks negatiefs worden gezegd. Het is inderdaad een walhalla voor fans van Frodo, Gandalf en Gollem. Die zullen waarschijnlijk dan ook niet zoveel waarde hechten aan het feit dat betalen met iDeal niet mogelijk is of dat er 7 euro betaald moet worden voor verzending via TNT.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten