menu
lightspeed ecommerce

TNT boos om tarieven DHL

TNT boos op DHL om tarievenHet Nederlandse TNT is boos op DHL omdat deze met oneerlijke tarieven de Nederlandse markt betreed. De van oorsprong Duitse concurrent zit met de tarieven zo laag dat dit zelfs met de postbezorging meerdere centen onder de kostprijs zit.

 

Vanmorgen in De Telegraaf schrijft het ochtendblad dat TNT-bestuurder Harry Koorstra een brief heeft geschreven aan de staatssecretaris an Economische Zaken, Dhr. Bleker. In de brief staat onder andere dat er met de tarieven van DHL op de postmarkt “geen fatsoenlijk arbeidsvoorwaardenbeleid meer mogelijk is.”  DHL zou op de postmarkt tarieven hanteren van elf of twaalf cent. 

 
Ook in de pakketpost waar DHL al langer mee actief is in Nederland blijken er verschillen in de tarieven. Zo levert DHL 4 You voor 4,95, en blijken webwinkeliers wel gevoelig voor dit verschil. Wel weet TNT sneller te leveren en door enkele standaardopties als een goede verzekering wist TNT toch een groot aantal webwinkeliers aan zich te blijven binden. 

 
TNT zelf heeft al langer last van concurrentie, zowel op de pakket als op de postmarkt, die tarieven hanteert waar ze zelf veel moeite mee hebben. Zo is het postbedrijf van oorsprong een staatsbedrijf wat heeft gezorgd voor een dure CAO en secundaire arbeidsvoorzieningen. Omdat de concurrent deze niet heeft en vooral gebruik maakt van goedkopere arbeidskrachten is de concurrentiepositie van TNT onder vuur komen te liggen.
 
Momenteel maakt het concern nog winst maar het bedrijf zelf geeft aan dat grote reorganisaties zullen moeten worden doorgevoerd om het bedrijf ook in de toekomst winstgevend te houden.

Tags

Reacties