menu
lightspeed ecommerce

Thuiswinkelen niet altijd veilig

Alhoewel er steeds meer online wordt verkocht moet je nog altijd voorzichtig zijn online. Zo deed de Consumentenbond onderzoek naar de verkoop van medicijnen online. Conclusie? Het blijkt een bende.

Voor het onderzoek van de Consumentenbond werden medicijnen via het internet besteld. Websites werden simpelweg gezocht via zoekmachines als Google. Door te zoeken naar pillen tegen slaapproblemen, erectieproblemen of antidepressiva zijn enkele webwinkels gevonden die medicijnen verkopen. Veelal vanuit het buitenland als China of India.

Van de 82 bestellingen werden er uiteindelijk 47 geleverd. Wat op zich al een beroerde score is maar het wordt nog erger. Van de geleverde medicijnen bleken er veeleel medicijnen niet in orde te zijn. Er zaten gevaarlijke stoffen in die er niet in behoorden te zitten, maar ook week bij sommige medicijnen de hoeveelheid werkzame stof met meer dan tien procent af van wat er benodigd was Het onderzoek is op 25 september al in meerdere media gepubliceerd maar helaas kwam ik er vandaag pas achter. De bron zijn dan ook verschillende Nederlandse media. Onder andere de Volkskrant.

Nog veel niches onveilig
Uit eigen ervaringen weten we dat medicijnen niet de enige branche zijn waar dit soort praktijken nog voorkomen. Nu online verkoop gangbaarder wordt komen er ook steeds meer oplichters online. Zo is de verkoop van (soft)drugs, erotische produkten of middelen of zaken die voor verboden zaken gebruikt kunnen worden online niet te controleren. Bijvoorbeeld gereedschap waarmee je gemakkelijk kan inbreken of een auto kan opvoeren.

Veel valt er niet tegen te doen. Natuurlijk hebben webwinkels als deze geen normaal Nederlands keurmerk maar in dit geval met medicijnen zijn het vaak toch produkten voor problemen waar men zich voor schaamt. Zoals erectieproblemen of depressiviteit. Juist het anonieme aspect van het internet verhoogt dan de kans dat men toch online een poging doet. Volgens de Consumentenbond een soort ‘Russisch Roulette’ gezien alle stoffen die in de medicijnen zijn gevonden.

Tags

Reacties