Thuiswinkel Waarborg niet waterdicht
Onlangs waarschuwde de Thuiswinkel Organisatie consumenten voor de failliete webshop Medical Megastore. Deze gebruikte onterecht nog steeds het Thuiswinkel Waarborg keurmerk. Zou dit keurmerk niet beter beschermd moeten worden om het echt van waarde te maken voor de consument?
Thuiswinkel Waarborg
Het Thuiswinkel Waarborg keurmerk wordt toegekend aan webwinkels die aangesloten zijn bij de Thuiswinkel Organisatie en door een juridische en financiële screening gekomen zijn. Het keurmerk verzekert consumenten ervan veilig te winkelen via webshops die over het keurmerk beschikken.
Consumenten die een aankoop doen bij een webwinkel die over het Thuiswinkel Waarborg keurmerk beschikt krijgen extra rechten die hen beschermen bij eventuele geschillen. Consumenten die iets kopen bij een webwinkel die het keurmerk voert zouden gegarandeerd moeten zijn van veiligheid bij het doen van aankopen en hulp in geval van geschillen.
Waarborg keurmerk is bekend
Het Thuiswinkel Waarborg keurmerk is inmiddels bij veel online shoppers bekend, zo bleek uit een onderzoek door TNS NIPO. 82 procent van de consumenten aan wie het logo getoond werd wist waar het logo voor stond. Voor 33 procent is het ontbreken van het keurmerk zelfs een reden om niets te kopen bij een webwinkel. (bron: communicatieonline)
Medical Megastore was aspirant lid van de Thuiswinkel Organisatie. Dit houdt in dat de winkel wel aan de juridische screening voldaan had maar nog niet aan de financiële eisen kon voldoen die staan voor toetreding tot de Thuiswinkel Organisatie. Jonge webwinkels zijn vaak aspirant lid omdat zij nog niet lang genoeg actief zijn om over voldoende financiële middelen te beschikken. Na het faillissement van Medical Megastore bleef de webwinkel online en het Thuiswinkel Waarborg keurmerk duidelijk zichtbaar op de website.
Uiteraard ligt de fout van het onterecht voeren van het Thuiswinkel Waarborg keurmerk geheel aan de kant van Medical Megastore. Het is niet toegestaan onterecht keurmerken te blijven voeren, en in de algemene voorwaarden van de Thuiswinkel Organisatie en het Thuiswinkel Waarborg keurmerk wordt duidelijk gesteld dat bedrijven gebruik van het logo direct dienen te stoppen in geval van beëindiging van het (aspirant-)lidmaatschap.
Ook wordt duidelijk gesteld dat het keurmerk in geen geval een financiële garantie is bij faillissement van een webwinkel. Daarbij is vooral de curator in gebreke door het niet tijdig sluiten van de webwinkel.
Thuiswinkel Waarborg keurmerk veilig?
Toch rijst de vraag of de Thuiswinkel organisatie het toekennen van het keurmerk en het gebruik van het logo niet beter zou kunnen regelen. Het keurmerk is immers bedoeld als een manier om consumenten in één oogopslag de zekerheid te geven hier iets veilig te kunnen bestellen. Natuurlijk is de Thuiswinkel organisatie op geen enkele manier juridisch in gebreke, maar ideaal is het niet dat het überhaupt mogelijk is dit (aspirant-) keurmerk onterecht te blijven voeren. Uiteindelijk gaat het ook om de veiligheid van de consument.
De Thuiswinkel Waarborg logo’s zijn online te downloaden. De Thuiswinkel organisatie verplicht leden en aspirant-leden daarbij de logo’s klikbaar te maken en door te laten linken naar het certificaat of de verklaring (in geval van aspirant-leden) van de organisatie. Deze certificaten zijn echter vaak een jaar geldig en worden niet onmiddellijk ontoegankelijk gemaakt wanneer het bedrijf niet meer voldoet aan de eisen voor het voeren van het keurmerk. Doorklikken naar het certificaat zou idealiter ook niet nodig zijn om ervan verzekerd te zijn dat het betreffende bedrijf voldoet aan de Thuiswinkel eisen. De meeste consumenten vertrouwen immers op dat kleine logootje dat zichtbaar is op de website.
Een goed voorbeeld van hoe het ook zou kunnen is dat van McAfee. Een webwinkel die aan de veiligheidseisen van deze beveiliger voldoet kan een logo plaatsen via een code die door McAfee geleverd wordt. Het logo toont tot welke datum de website voldoet aan de eisen van McAfee, deze datum ligt nooit later dan de dag van vandaag. Voldoet een bedrijf dus niet meer aan de voorwaarden voor het voeren van het keurmerk dan is dit direct zichtbaar.
Om de consument echt van dienst te zijn en het Thuiswinkel Waarborg keurmerk nog waardevoller te maken zou het keurmerk op een betere manier beveiligd moeten worden. De Thuiswinkel Organisatie springt in op de problemen door op hun website te waarschuwen voor het doen van aankopen bij Medical Megastore, maar dit zou in principe niet nodig moeten zijn. Om het keurmerk te optimaliseren zou het technisch onmogelijk moeten zijn het keurmerk onterecht te voeren. Meningen?
Reacties