picqer

Sukkels delen foto creditcard via Twitter

Sukkels delen foto creditcard via TwitterWe leven in een maatschappij waarbij van alles en nog wat, haast zonder na te denken, wordt gedeeld via internet. En dat heeft soms een nadeel. Dit wordt pijnlijk duidelijk gemaakt door een Twitter-account dat berichten retweet van mensen die een foto van hun creditcard op internet zetten.

Komende twee weken lekker naar Spanje!
Wie van de lezers heeft via socialmedia al laten weten welk type televisie of auto er gekocht is van het vakantiegeld, of laat via Facebook & Twitter al weten welke vakantiebestemming, op welke data, er geboekt is? Altijd handig voor inbrekers! Maar het kan dus gekker. Inbreken is helemaal niet nodig, als je een creditcard gewoon virtueel in je handen krijgt gestopt.

Duidelijke hoge resolutiefoto’s van creditcards op Twitter, Facebook, noem maar op. En dat is uiteraard niet zo slim. Maar dat lijken de Twitteraars die door @NeedADebitCard worden geretweet niet echt door te hebben. Zo tweet ‘McfcOmar’ zonder na te denken een duidelijke foto van zijn VISA-creditcard:

En ook ‘AmerTheAwesome1’ denkt niet echt na:

Wat het Twitter-account @NeedADebitCard doet, is natuurlijk geen hogere wiskunde. Waarschijnlijk zoekt en retweet dit account de domme tweets automatisch, maar iedereen die kan typen, kan op Twitter zoeken naar het woordje ‘found’ en naar tweets die een afbeelding bevatten. En als je dan met wat zoeken via andere wegen ook nog de volledige naam en geboortegegevens weet te vinden, dan is het een piece of cake om online wat te bestellen via iemand anders zijn creditcard.

Nu vragen we ons sowieso af wat nou het nut is om een foto van je creditcard online te zetten (who gives a *peep*?), maar het is eens te meer duidelijk dat veel gebruikers van sociale netwerken niet echt goed nadenken over wat ze allemaal delen en voor wie dit dan te zien is. Dit werd recentelijk ook duidelijk door de site We Know What You’re Doing, een verzameling van publiekelijk(!) gedeelde statusupdates op Facebook van mensen die hun baas haten, een kater hebben, drugs innemen of hun nieuwe telefoonnummer delen. En in mei van dit jaar werd er in Amerika een financieel directeur ontslagen omdat hij dingen twitterde die volgens zijn baas niet iedereen hoefde te weten.

Gerelateerde berichten