menu
lightspeed ecommerce

Streep door boete voor Shoebaloo

Streep door boete voor Shoebaloo

Webwinkel Shoebaloo, die samen met vier andere online shops in 2016 boetes kreeg opgelegd door de Autoriteit Consument & Markt, heeft eindelijk haar zin. Het College van Beroep voor het Bedrijfsleven zette in hoger beroep een streep door de boete van 72.000 euro.

Dat is mooi nieuws voor de online schoenenwinkel, want de uitspraak is definitief. Het Cbb is namelijk eindrechter in deze kwestie, die al met al bijna zo’n drie jaar heeft geduurd. In oktober 2016 deelde ACM boetes uit aan vijf webwinkels die de regels omtrent consumentenrecht zouden hebben overtreden.

Rechter gaf Shoebaloo ongelijk in 2017

En in december 2017 deed de rechtbank in Rotterdam uitspraak over de boetes van Shoebaloo en Bever. De rechter gaf destijds Shoebaloo ongelijk en vond dat de opgelegde strafsom van 72.000 gerechtvaardigd was.

ACM destijds niet bevoegd om boetes te geven

Maar nu heeft het College van Beroep voor het Bedrijfsleven er naar gekeken en geoordeeld dat de boete niet terecht was. De ACM zou tot 19 juni 2015 namelijk niet wettelijk bevoegd zijn geweest om boetes uit te delen aan webwinkels die de regels van koop op afstand niet naleven.

‘Waarschuwing niet naar algemeen e-mailadres’

Daarnaast zei het CBb dat de ACM haar waarschuwing niet naar een algemeen e-mailadres van de webwinkel had mogen sturen. De waarschuwing had in dit geval de directie ook niet bereikt en daardoor had Shoebaloo geen kans gekregen om de missende of onjuiste informatie op de website alsnog te corrigeren.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch