menu
lightspeed ecommerce

Storing in betalingen kost al snel miljoenen

Gisteren heeft Paypal ongeveer een uur lang extreme storing gehad. Dat kost nogal wat als je bedenkt dat Paypal $2000 per seconde genereert. Een uur lang storing kan al snel $7,2 miljoen omzet schelen.

Bron: Weblog Paypal aangevuld met reacties van diverse weblogs.

Paypal is de internationale betalingsprovider. Internationaal misschien een beetje te vergelijken met iDeal alhoewel dat systeem van de banken is en Paypal is een initatief dat is opgekocht door Ebay. Via Paypal kan men een internet bankrekening openen, zijn credit card koppelen en online aankopen doen zonder dat hij zijn credit card gegevens weer op webwinkels hoeft in te vullen.

Veel webwinkels zijn afhankelijk van systemen als Paypal en iDeal. Zo zijn er in Nederland honderden webwinkels welke enkel iDeal betalingen accepteren. Internationaal gebeurd hetzelfde met Paypal. Toen maandag Paypal dan ook een storing had van enkele uren betekende dit direct een omzet stop voor vele webwinkels. Zelf geeft Paypal aan dat er maximaal een uur echte storing is geweest. De praktijk en regen van klachten blijkt dat de storing misschien flink langer heeft geduurd. De eerste klachten kwamen om 10.41 smorgens PTD. Om 12.40 uur PTD gaf Paypal zelf aan dat de meeste problemen waren opgelost. Rond 2 uur PDT werkte de website nog steeds niet 100% klachtenloos. Op verschillende weblogs hebben webwinkeliers uit bijv. het Verenigd Koninkrijk tot zeker 5 uur smiddags klachten genoemd.

Dan wordt direct duidelijk hoe afhankelijk je als webwinkel bent. Paypal heeft per seconde ongeveer $2000 aan transacties. Oftewel 7.2 miljoen dollar per uur. Onduidelijk is wie hier nu voor opdraait. Of dat er een schadevergoeding bij Paypal mogelijk is of dat webwinkels zelf de dupe zijn.

Veel Nederlandse klachten hebben wij niet gehoord. In Nederland hebben de meeste webwinkels iDeal als alternatief draaien en zou een storing bij deze laatste waarschijnlijk tot een enorme klachtenregen kunnen zorgen.

Het maakt in ieder geval webwinkels duidelijk hoe afhankelijk ze wel niet zijn van betalingsproviders! Wat zou jij doen als jouw webwinkel met problemen als deze te maken kreeg? Reageer!

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan