Mollie

MollieMollie is een payment service provider en helpt ecommerce-bedrijven kortgezegd bij hun betalingsverkeer. Anno 2020 worden de betaaldiensten van de PSP ingezet door meer dan 80.000 bedrijven. De eerste jaren lag de focus van Mollie op de Nederlandse en Belgische markt, maar inmiddels komt de grootste groei uit het buitenland.

Nieuws over Mollie

Onze laatste nieuwsberichten over Mollie zijn:

Wie is Mollie?

MollieMollie staat bekend als een flexibele en transparante betaalprovider. Zelf voegt de payment service provider hier nog graag aan toe dat het is gebouwd op innovatie. Tijdens de lancering in 2004 introduceerde Mollie de mogelijkheid om iDeal-betalingen te accepteren zonder abonnement of opstartkosten. Dit was nieuw in de betalingswereld, die destijds nog werd gedomineerd door de grootbanken.

Harde omzetcijfers deelt het bedrijf niet. In interviews claimt oprichter Adriaan Mol steevast een groei van zo’n honderd procent per jaar. Begin 2020 prijkte Mollie nog op de lijst van de top 250 groeibedrijven in Nederland, waar ook namen als Picnic, Coolblue en concullega Adyen te vinden zijn.

Begin 2020 stond Mollie in de lijst van top 250 groeibedrijven van Nederland.

De mogelijkheden

Net als vergelijkbare payment service providers biedt Mollie een breed scala aan nationale en internationale betaalmogelijkheden. In de beginperiode werd de PSP voornamelijk ingezet door startende of kleinere webwinkeliers, die naast iDeal-betalingen weinig aanvullende wensen hadden. Om ook de grotere spelers goed te kunnen bedienen, besloot Mollie haar aanbod stapsgewijs te verruimen.
Inmiddels ondersteunt het bedrijf alle bekende methodes.

Naast populaire lokale betaaloplossingen zijn dit bijvoorbeeld Mastercard, PayPal en Klarna. Ook is het bedrijf ingehaakt op recurring payments, aangezien deze periodieke betalingen binnen de ecommerce steeds gebruikelijker worden. Onder meer vanwege een toenemend aantal spelers dat abonnementsdiensten aanbiedt.

Samenwerking Mollie en Klarna

Vanwege een stijgende vraag naar de mogelijkheden voor achteraf betalen besloten Mollie en Klarna eind 2018 samen te werken in Europa. Voor de aangesloten webwinkeliers betekent de samenwerking dat ze de betaaloplossingen van Klarna zelf via een plug-in kunnen toevoegen. Klarna neemt de verantwoordelijkheid rondom de betaling en fraude op zich, Mollie zorgt voor de uitbetaling.

Er gelden echter wel wat beperkingen. Zo heeft Mollie achteraf betalen uitsluitend beschikbaar gesteld voor Nederlandse, Duitse, Oostenrijkse en Finse klanten. In Duitsland, Oostenrijk en Finland kunnen webwinkliers hun klanten via Klarna ook gespreid betalen aanbieden.

Mollie en Klarna werken intensief samen in Europa.

Samenwerking Mollie en Shopware

Eind 2019 sloot Mollie een nieuwe samenwerking, namelijk met de Duitse software-aanbieder Shopware. Gebruikers van Shopware kunnen de betaaloplossingen van Mollie nog makkelijker aanbieden. Mollie is namelijk de aanbevolen betaalprovider binnen Shopware 6 en is zodoende alvast geïntegreerd in de software.

Shopware is één van de grotere aanbieders in Duitsland. Ook in de rest van Europa probeert de softwareleverancier steeds meer voet aan de grond te krijgen. Naast extra gebruikers zorgt de samenwerking voor Mollie voor meer bekendheid in buitenlandse markten.

Investering van 25 miljoen euro voor internationale groei

Medio 2019 haalde Mollie een investering van 25 miljoen euro op voor het versnellen van de groei in Europa. De eerste landen die moeten worden veroverd zijn Duitsland, Frankrijk en Italië. Om het benodigde groeikapitaal bij elkaar te krijgen, werkte Mollie samen met een groep informele investeerders die afkomstig zijn uit de betaalwereld.

Het geld komt onder meer van de oprichters van Klarna, PayPal en Worldpay. Verder zijn er enkele oprichters van internationale beleggingsfondsen betrokken bij de investering. Voor Mollie was het de eerste keer dat het een beroep deed op externe financiers. In een persbericht gaf Adriaan Mol aan dat hij de expansie wilde versnellen, omdat hij van mening was dat er weinig schaalbare concurrentie was in Europa.

In september 2020 haalde Mollie nog eens 90 miljoen euro op. Hierdoor werd het bedrijf geschat op een waarde van 1 miljard dollar; het kreeg daarmee een zogeheten unicorn-status.

Mollie kreeg een investering van 25 miljoen om haar expansie te versnellen.

Mollie ervaringen

In de reviews wordt de toegankelijkheid van Mollie als een belangrijk voordeel gezien. Zo kun je ook met een (nog) gering aantal orders bij Mollie terecht. Klanten geven verder in ervaringen aan dat ze positief zijn over het gebruiksgemak. Dit is dan ook één van de speerpunten binnen het bedrijf. Een ander punt dat in ervaringen vaak langskomt is dat Mollie geen maatwerk aanbiedt. Dit is zowel een voor- als nadeel.

Het voordeel hiervan is dat Mollie alle ontwikkeltijd kan besteden aan oplossing die interessant (kunnen) zijn voor de gehele doelgroep. Een nadeel is dat de PSP minder geschikt is voor grote bedrijven met complexere wensen.

Een ander mogelijk nadeel is dat Mollie niet altijd voorop loopt met de implementatie van nieuwe betaalmogelijkheden. Adriaan Mol zei hierover: “We doen geen concessies op de kwaliteit van ons product, waardoor we niet altijd de snelste zijn. Maar als we met een nieuw product komen, is het beter dan wat onze concurrenten doen.”

Kosten Mollie

Mollie staat bekend als een payment provider met relatief lage kosten, zeker op het gebied van iDeal-betalingen en creditcard-betalingen. Voor bedrijven die maandelijks meer dan 2.500 transacties verwerken – of meer dan 50.000 euro omzetten – heeft Mollie volumekortingen.