Einde SumoStore alweer in zicht?

Einde Sumostore alweer in zicht?SumoStore, de nieuwe aanbieder van webwinkelsoftware die begin dit jaar zo veelbelovend begon, lijkt momenteel net zo snel ten onder te gaan. Tenminste, daar zijn de eerste tekenen wel naar! Zijn het groeipijnen, is het het management of heeft het bedrijf te lijden onder technische problemen? Wij gingen op onderzoek!

SumoStore, newest kid in town
Voor wie het nog niet kent; SumoStore is begin dit jaar gelanceerd als Nederlandse opensource-oplossing voor webwinkelsoftware. Dat is een uitdaging maar door fans en ambassadeurs werd het snel liefkozend de magentokiller genoemd. Uiteraard was die uitdaging te hoog gegrepen maar dat het bedrijf ambitie had was ons ook snel duidelijk.

In beginsel werd dat ook wel waargemaakt. Het aantal downloads was eigenlijk helemaal niet verkeerd en er gingen al vrij snel echte webwinkels mee aan de slag. Terwijl het marketingbudget bewust klein werd gehouden ging het nieuws van de nieuwe aanbieder als een lopend vuurtje. Serieuze webwinkeliers die voor hun complete inkomen afhankelijk zijn van hun webshop, namen het in overweging. Best bijzonder natuurlijk voor een nieuwe speler in een overvolle markt als die van webwinkelsoftware.

Laatste ontwikkelingen in september…
In juli had het bedrijf naar eigen zeggen rond de 250 webwinkels online en er was de hoop om dit aantal nog dit jaar te verdriedubbelen. Dat zou erg snel zijn maar vanaf het begin wist SumoStore op enkele punten echt te excelleren. Letterlijk zelfs. De software was razendsnel. Ook kwamen de eerste updates na de lancering vrij rap en ook al zagen wij wel de beren op de weg, wij waren toch wel onder de indruk van de start wat ook wel blijkt uit ons laatste blog over de aanbieder in juli. Helaas werd het daarna stil.

Als opensource-project is het nooit echt van de grond gekomen. De Github-omgeving die (uiteindelijk toch) online kwam, heeft 35 problemen opgeleverd waarvan er welgeteld vijf zijn opgelost. Qua verzoeken lijkt het iets beter te gaan. Al is daar een oplossing voor een simpele typefout, die ervoor zorgt dat het voorraadsysteem niet goed werkt, in september al ingestuurd en nog altijd niet verwerkt. Vooral opmerkelijk is het om te zien dat de laatste issue en request in september zijn geplaatst. Op Github lijkt er dus heel oktober een totale radiostilte te hebben plaatsgevonden.

De community zal het eerder hebben ontdekt. In september waren er al enkele verontruste berichten op het forum van de aanbieder te lezen. Na telefonisch contact met de initiatiefnemers achter de software kregen wij te horen dat er inderdaad een kleine zomerdip had plaatsgevonden maar dat de club weer volop in ontwikkeling was. De eerste lanceringen zouden niet snel na het telefoongesprek plaatsvinden.

Site offline
Vervolgens hebben wij helaas niets meer vernomen. Inmiddels lijkt de community langer dan een week uit de lucht en is ook SumoStore.nl en haar vaste telefoonnummer voor klantenservice niet meer bereikbaar. Maurice die ons als oprichter hiervoor te woord heeft willen staan, wilde vandaag helaas niet reageren op wat er aan de hand is met SumoStore. Eerder deelde hij de community zelf wel mee dat hij het stokje aan ontwikkelaar Chris heeft overgedragen. Al is dat natuurlijk opmerkelijk genoeg, aangezien Chris tot dat moment simpelweg voor Maurice opdrachten uitvoerde.

Who or what to blame?!
Wat gaat er mis? Is Chris dan zoveel minder dan Maurice? Zeker niet want Chris was net als Maurice al bij het begin erbij betrokken. Een zomerdip of groeipijn kunnen we het niet meer noemen. Per definitie hebben de oprichters natuurlijk de verantwoordelijkheid als het concept blijkt te hebben gefaald. Maar wellicht was het concept vooraf al kansloos, zonder investeerder. Financieel zou het namelijk wel een lastige case kunnen zijn. Het aantal webwinkels dat betaald advies, maatwerk of hosting wil afnemen lijkt beperkt. Gratis software in combinatie met een enorm breed aantal wensen, is gewoon lastig.

Zo waren er bijvoorbeeld vragen over taalbestanden voor het verkopen in het buitenland tot vragen over een responsive multistore omgeving, die voor de ontwikkelaars waarschijnlijk te veel zijn geweest. Met tien webwinkeliers samen onderhoudskosten betalen en op die manier fulltime wat ontwikkelaars aan het werk zetten gaat nog wel, maar een internationale opensource community opbouwen zonder vooraf kapitaal te hebben verzameld? Erg lastig! Het resulteerde erin dat alle code geschreven werd door twee programmeurs die ook de koppelingen met betaal-, vervoers- en marketingpartijen mochten schrijven.

Uiteraard is ook dat een managementkeuze geweest. En die is bij voorbaat verantwoordelijk voor alle succes- en faalacties van het bedrijf, maar eigenlijk zouden we hier ook het management niet willen aanvallen. Want die hebben er echt in geloofd. Ze zijn ver gekomen en alhoewel de software voortborduurt op een andere oplossing die naar een hoger niveau is gebracht is er echt wel wat neergezet. Wat alleen al blijkt uit de eigen webwinkel Reload Airsoft waar zowel Maurice als Chris nu actief mee zijn en die uiteraard op SumoStore is gebouwd.

Die eigen webwinkel lijkt nu wel de laatste energie uit SumoStore te hebben getrokken. Een doorstart of verkoop lijkt daarmee dus ook direct van de baan. Wij nemen maar aan dat SumoStore als onderneming simpelweg is mislukt. Niet alleen is de doelstelling niet gelukt maar het project heeft zijn eerste verjaardagskaartje dus niet gehaald. Erg jammer! Natuurlijk op de eerste plaats voor de initiatiefnemers die geloof en inzet hebben getoond en ballen genoeg hebben gehad om een echte al dan niet bij voorbaat kansloze poging te hebben gewaagd.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten