lightspeed ecommerce

Snelheid van je webwinkel meten doe je zo

Snelheid van je webwinkel meten doe je zoMet een altijd kritische Google, maar ook door de komst van mobieltjes is het steeds belangrijker geworden dat jouw webwinkel snel en moeiteloos laadt. Want een trage website leidt tot afhakende bezoekers. Wij hebben voor jou een aantal tools gevonden die je helpen met het meten van de snelheid van je webwinkel.

Webpagetest.org
Bij deze site is het enkel een kwestie van je domeinnaam in te vullen en te kiezen vanaf welke server en met welke internetbrowser je site moet worden bezocht. Vooral dat laatste kan zeer handig zijn, aangezien jij zelf misschien altijd met Firefox werkt en dus niet doorhebt hoe je webwinkel het doet in Internet Explorer! Bij de geavanceerde instellingen kun je voor nog meer opties kiezen, maar dat is in principe niet nodig. Wel vind je het misschien fijn om de optie aan te vinken dat de testresultaten niet openbaar worden gemaakt. Een extra tip van onze kant: stel onder de geavanceerde instellingen bij het tabje ‘video’ in dat je een video wilt. Je krijgt dan bij het tonen van de testresultaten in een filmpje van enkele seconden te zien hoe jouw site precies laadt. Je kan dan in één oogopslag welk site-onderdeel (banner, social media-blokje?) traag laadt en welke je dus nog kan tweaken.

Als je de test eenmaal hebt uitgevoerd krijg je nog binnen de minuut een uitgebreide samenvatting. Je ziet onder andere welke onderdelen van jouw site (html, javascript, css, afbeeldingen, flash, etc.) het grootste gedeelte van de pagina-opvraging in beslag nemen en welke onderdelen of bestanden enige verder onderzoek vereisen.

PageSpeed Insights
Deze tool is ontwikkeld door Google en dus zeker een die je wilt proberen. PageSpeed Insights analyseert de content van een opgegeven webpagina en geeft daarna suggesties om die pagina sneller te maken. Je krijgt dus suggesties van Google, de zoekmachine die het liefste heeft dat webpagina’s er niet langer dan twee seconden over doen om te laden. De zoekmachine die snellere websites hoger rankt dan langzamere.

Na het invullen van je domeinnaam krijg je binnen een minuut een pagina met daarop allereerst een algemene PageSpeed-score. Hoe lager de score, hoe meer ruimte voor verbeteringen. De score meet overigens niet de tijd die ervoor nodig is om een pagina te laden.  Google filtert de handige suggesties op basis van prioriteit. Wat het ook handig doet is laten zien welke suggesties jij eigenlijk al lang hebt toegepast en waarmee je dus goed bezig bent. Toch fijn, om bevestiging te krijgen van Google!

Yslow
Toen we de maand van de snelheid aankondigden, schreven we al kort iets over Yslow, een gratis tool waarmee je ook de prestaties van je webwinkel onder de loep kunt nemen. In tegenstelling tot de eerder genoemde tools is dit er geen waarbij je op de site gewoon even je domeinnaam moet invullen en op een knopje moet drukken. YSlow kun je als extensie installeren voor de meest voorkomende browsers, zoals Firefox, Chrome, Iopera en Safari. Ook is het mogelijk om een javascript-code als bookmarklet op te slaan in je browser, zodat je op deze manier je website kunt analyseren.

Na het runnen van Yslow krijg je een cijfer toegewezen, waarbij je in je achterhoofd moet houden dat ze werken met de Amerikaanse manier van beoordelen. Een A is goed en een F is slecht. Je krijgt ook bij deze tool een rits aan suggesties toegewezen, waarbij ze zijn ondergebracht in diverse categorieën: content, cookies, css, afbeeldingen, javascript en server.

Pingdom Tools
Pingdom Tools doet wat de eerder genoemde tools eigenlijk ook doen, maar het is nooit verkeerd om je site een second-opinion te laten ondergaan. Je tikt je url in, Pingdom Tools test de laadtijd van je website, analyseert het en toont je waar de bottlenecks zitten. Je ziet welke verzoeken er zijn gepleegd, hoe groot ze zijn en hoe lang ze erover doen om te laden. Ook leuk is dat je naast de essentiele informatie zoals performance-cijfer, aantal requests, laadtijd en pagina-omvang ook te zien krijgt hoe snel jouw website is vergeleken met alle door Pingdom Tools geteste websites.

Google Analytics
Met Google Analytics is het ook mogelijk om te kijken naar de laadtijd van je website. Dit doe je door onder ‘Standaardrapporten’ naar ‘Inhoud’ te gaan en daar ‘Sitesnelheid’ aan te klikken. Als je vervolgens op ‘Overzicht’ klikt, krijg je een overzicht waarin de gemiddelde laadtijd van je pagina’s in een grafiek wordt getoond. Het rapport is zeker niet zo uitgebreid als wat andere tools laten zien, maar het is wel handig voor degenen die al regelmatig gebruikmaken van Google Analytics.

Gerelateerde berichten