lightspeed ecommerce

‘Shopping-apps snelst groeiend met 174%’

‘Shopping-apps snelst groeiend met 174%’

Apple komt met een nieuwe shopping-categorie in de appstore. Eerder vielen deze nog onder lifestyle, maar het aantal retail-apps is met 174% de snelst groeiende rubriek. Worden apps na de webwinkel en de mobiele shop dan hét nieuwe shoppingkanaal? Wij spraken Eelco van Wijk, CCO van app-aanbieder JMango360 over deze trend.

Voor 150 euro per maand biedt JMango360 shopping-apps en richt zich door haar speciale Magento-koppeling nu nog vooral op die webwinkeliers. Eerder dit jaar sprak Eelco ambitieus de doelstelling van duizend apps uit en alhoewel het spannend wordt of het dit jaar al gerealiseerd wordt blijkt uit de nieuwe categorie in de appstore van Apple dat het aantal shopping-apps inderdaad een sterke groei doormaakt.

App-gebruik in opkomst
Dat mensen steeds meer via de mobiel en tablet bestellen is de afgelopen jaren wel duidelijk geworden. Voor veel spelers is het zelfs al het grootste kanaal. Nu gebeurt mobiel shoppen nog veel via de browser op de smartphone of tablet, maar Eelco is ervan overtuigd dat herhaalaankopen steeds meer naar apps verschuiven. “Ik zie de mobiele site als de voordeur van een winkel. De kennismaking. Om de klant vast te houden denk ik dat een app een betere beleving biedt. Natuurlijk is niet elke klant hiertoe bereid, maar ik ben er zeker van dat daar uiteindelijk wel de grootste omzet gerealiseerd gaat worden, want dat is waar je een klant loyaal kan maken.”

“Twee jaar geleden gebruikten Amerikanen de mobiele browser nog 32 minuten per dag. Dat is afgenomen naar 22 minuten nu. Apps zijn goed voor bijna 90% van de tijd dat de mobiel wordt gebruikt.” Als we aangeven dat dit vooral sociale apps als Facebook of Whatsapp betreft, bevestigt Eelco dat dit inderdaad het grootste deel is, maar dat retail zeker in opkomst is. “Al in 2013 deed Adobe een onderzoek waaruit bleek dat 58% van de shoppers toen al het liefst via een app mobiel bestelde, al verwachtte 60% toen ook via de app locaties van winkels te kunnen vinden en dat percentage zal door betere apps alleen maar zijn gestegen.”

Apps 4x zoveel conversie… Maar dit is ook een loyaal publiek
Zijn er wel voldoende app-gebruikers voor de kleine tot middelgrote webwinkel, vragen wij ons af. Eelco geeft aan dat het te vroeg is om al succesverhalen van klanten van Jmango360 te kunnen delen en dat het krijgen van voldoende gebruikers inderdaad een uitdaging kan zijn. Toch is hij ervan overtuigd dat het punt waarbij het interessant wordt, sneller bereikt is dan je misschien denkt. “Juist omdat je pas een app downloadt als je interesse in het merk of de producten hebt, realiseert een app bijna vier keer zoveel conversie dan een mobiele site, blijkt uit onderzoek van Criteo. Dus zelfs als je app maar door enkele tientallen gebruikers wordt gedownload kan het voor een kleinere webwinkel toch al resulteren in een kanaal dat een serieuze omzet genereert.”

Vooral de grote spelers realiseren al omzet via apps. Toch zijn er volgens Eelco ook voldoende kleinere spelers die een sterke binding hebben met hun doelgroep via een persoonlijke benadering via mail, telefoon of social media en die ook wel een app kunnen overwegen. Na even hardop na te denken, weten wij ook wel wat spelers op te noemen die zeker baat zullen hebben bij een app als verkoopkanaal. Al vragen wij ons af – net zoals mensen zich ooit het nut van webwinkels of mobiele webshops hebben afgevraagd – of we straks echt van elke webwinkel een retail-app willen op onze telefoon. Misschien als Apple en Android de juiste navigatie, indeling en zoekfuncties bieden. Zo niet, dan zullen misschien wat spelers met ongebruikte apps blijven zitten. Maar de app daardoor overslaan en een kanaal voor (herhaal)aankopen mislopen zal dat probleem in ieder geval niet makkelijker maken…

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch

Gerelateerde berichten