menu

Shoppers bang voor veiligheid en privacy

Shoppers bang voor veiligheid en privacyConsumenten hebben niet veel vertrouwen in de online veiligheid en privacy van hun gegevens die door webwinkels worden opgeslagen. De helft van de online consumenten maakt zich zorgen over privacy en veiligheid als ze op het punt staan een bestelling te plaatsen.

Dit blijkt uit onderzoek dat Forrester Research heeft gehouden onder 31.000 volwassenen gedurende het derde kwartaal van 2011. Zeventien online handelingen werden door hen beoordeeld en het online shoppen bleek de activiteit waarbij het hoogste percentage (50%) van de consumenten zich zorgen maakte over hun privacy en veiligheid.

Pure player betrouwbaarder dan multichannel-winkelier
Uit het onderzoek bleek dat zestien procent gelooft dat pure players -webwinkeliers die enkel online actief zijn- te vertrouwen zijn als het aankomt op het veilig bewaren van persoonlijke informatie. Een net iets lager percentage, vijftien procent, gelooft dit bij webwinkeliers die ook fysieke vestigingen hebben. Deze cijfers verschillen flink van bijvoorbeeld banken of investeerders, waarbij 43% van de consumenten gelooft dat die hun persoonlijke informatie veilig opslaan. Maar aan de andere kant vertrouwt vier op de tien geen enkel bedrijf met zulke data.

Kwart wil niks met adverteerders delen
Waar consumenten zich vooral zorgen om maken op dit vlak is dat hun online identiteit gestolen wordt. Vier op de tien ondervraagden wil niet dat hun informatie opgenomen wordt of dat het beschikbaar wordt gesteld voor anderen en 23 procent wil niet dat hun informatie of online gedrag gevolgd wordt door of gedeeld wordt met adverteerders. Uit het onderzoek kwam overigens naar voren dat vandaag de dag meer consumenten zich er bewust van zijn dat de data die ontstaat als ze online browsen gebruikt kan worden voor gerichte advertenties. Eén op de vijf online shoppers is bereid om informatie over hun interesse te delen in ruil voor meer relevante advertenties.

Volgens het rapport doe je er als webwinkelier goed aan om als je data van klanten verzamelt hun duidelijk uit te leggen hoe je die data gebruikt en hoe het gebruik van die data uiteindelijk de klant ook goed kan doen. Bijvoorbeeld doordat het nu mogelijk is om ´m relevante aanbiedingen te doen. “Ontneem de angst bij de consument door hen gemakkelijk toegang te bieden tot de informatie die je over hen bezit, zo neem je niet alleen de angst voor ‘het onbekende’ weg, maar geef je ze ook een gevoel van controle.”

Bang, toch bestellen
Hoe dan ook, ondanks de bezorgdheid onder de helft van de ondervraagden, blijkt wel dat bijvoorbeeld alleen al in Amerika driekwart van de volwassenen wel eens iets online heeft besteld de afgelopen drie maanden. Dus blijkbaar is het gemak van online winkelen net iets belangrijker dan de mogelijkheid dat er iets misgaat met de door de consument verstrekte data.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch