menu
lightspeed ecommerce

Shopobot vertelt wanneer je moet bestellen

shopobot vertelt ideale bestelmomentSteeds meer webwinkels overlappen elkaar in assortiment en strijden steeds harder om de online consument. De prijs als factor wordt daarbij niet geschuwd en prijzen van webwinkels wisselen soms bijna dagelijks. Een nieuwe startup speelt hier graag op in en vertelt de consument wat het ideale bestelmoment bij elke webwinkel is.

Shopobot gefinancierd door Google en AOL
Shopobot, een nieuw bedrijf dat afgelopen donderdag is gelanceerd, controleert continu de prijzen bij webwinkels en houdt daar de prijzen van verschillende producten bij. Momenteel zijn dit nog electronica en videogames maar waarschijnlijk wordt het wel snel uitgebreid. De zoektechniek is hierbij natuurlijk een zeer essentieel onderdeel maar aangezien het bedrijf is gefinancierd door zowel Google als AOL is de kans groot dat hier behoorlijk wat aandacht aan is besteed.

En het werkt. Je zou verwachten dat bij een webwinkel zoals Amazon het niet uitmaakt of je een digitale camera op maandag of op donderdag bestelt, maar uit de eerste resultaten van Shopobot blijkt dat zelfs Amazon de prijzen kan laten verschillen en dat gaat soms om flinke bedragen. Op een digitale camera bijvoorbeeld al snel tussen de vijftig en honderd dollar! 

Geen gewone vergelijkingssite
In Nederland denk je hierbij dan al snel aan vergelijkingssites die ook snel ontdekken waar de prijs het laagste is. Maar die feeds worden door webwinkels zelf aangeleverd en zijn daarmee niet altijd even betrouwbaar. Daarnaast is dat maar een momentopname. Of dat wel de beste prijs van de week is bijvoorbeeld, en of de webwinkel mogelijk binnenkort de prijs laat zakken, ontdek je er niet mee.

Met de techniek van Shopobot kan een webwinkel niet zelf aangeven welke prijs of welk product wordt genoemd. Het wordt direct op de webwinkel zelf gevonden. Het is daarmee meer vergelijkbaar met de Nederlandse Zoekwekker.nl, die de diverse marktplaatsen dagelijks langsloopt op zoek naar persoonlijke wensen van de bezoekers.

Price Alerts en geschiedenis
Op Shopobot.com kunnen mensen de prijzen van bepaalde artikelen volgen. Daarnaast is er de mogelijkheid om een alarm in te stellen. Deze stuurt een melding als een product onder een bepaalde prijs komt bij een van de aangesloten webwinkels. Zo kan Shopobot aangeven dat een digitale camera twee weken geleden nog vijftig dollar goedkoper was bij Amazon, of dat deze nu het goedkoopste te bestellen is bij Newegg. Maar bijvoorbeeld ook dat Newegg zijn prijzen gisteren verlaagde en de kans dus groot is dat Amazon dit morgen ook zal doen.

Momenteel worden er nog maar twaalf webwinkels geïndexeerd maar dit aantal zal naar verwachting snel uitbreiden. Dat gebeurt momenteel wel nog op eigen initiatief. Webwinkels kunnen zich dus niet zomaar aanmelden en ook prijsvergelijkingssites worden niet meegenomen. "We do not include comparison shopping sites because the retailers often misrepresent
their prices there." Gaf co-founder Julius Schorzman aan. “It’s kind of an ugly space, and that’s one of the reasons we’re really interested in it." Shorzman is zelf ook geen onbekende in de ecommerce wereld overigens, aangezien hij niet lang geleden nog bij Amazon werkte.

Doelstelling bestaat uit fame en glory!
Momenteel is de dienst van Shopobot nog geheel gratis. Uiteindelijk hopen de oprichters geld te verdienen door commissie of een vast bedrag per periode te vragen, van webwinkels waar de gebruikers van Shopobot veel bestellen. Maar het echte succes ligt niet in cijfers maar in roem, zo blijkt uit het antwoord wanneer de vraag gesteld wordt wanneer de dienst echt succesvol is. ‘True success, Mr. Schorzman said, will come when Google lists his co-founder above the singer of the same name. “We know we’ll be successful when you Google the name ‘Dave Matthews’ and Dave comes up.”

Tags

Reacties