menu

Shopkick: winkelen met korting

ShopkickAmerikanen kunnen sinds een halfjaar gebruik maken van Shopkick. Een interessante smartphone-app die je locatie traceert en op basis daarvan tot bepaald (koop)gedrag aanspoort. Met het bezoeken van winkels spaar je punten, waarmee je korting of tegoedbonnen krijgt. De app heeft in korte tijd bewezen een succes te zijn, dus we zijn benieuwd wanneer Shopkick ons land aandoet.

Stenen winkels vechten terug met korting
Stenen winkels vechten steeds vaker terug tegen webwinkels door ook te concurreren met de prijs. Het bieden van korting wordt door Groupon en soortgelijke bedrijven al flink meer aangeboden, maar dit gaat vaak over eenmalige grote kortingsacties. In veel gevallen om nieuwe klanten of markten aan te boren. Of dit ook zal gebeuren, is dan maar de vraag.

Een andere manier om korting te bieden is om je klanten te waarderen op basis van loyaliteit. Met Shopkick is dit mogelijk. Telkens als een klant een winkel binnenloopt en zijn smartphone dit registreert, kan hij punten verdienen. Uiteindelijk kunnen deze punten een leuke extra korting opleveren.

Deelnemers lijken tevreden over Shopkick
Voor winkeliers kan de app van Shopkick extra inzicht bieden in wie hun winkel binnenloopt, maar ook wat zo iemand precies doet: welke producten worden bijvoorbeeld vaak bekeken en welke worden juist genegeerd. Daarnaast biedt de app interessante mogelijkheden tot het bieden van extra crossmediale mogelijkheden. Ideaal dus voor die grote spelers die allerlei fysieke vestigen hebben en die beter willen inzetten in hun online strategie. In Amerika merkten deelnemers dat Shopkick-gebruikers meer omzet opleveren dan gebruikers van andere locatiegebaseerde apps en media.

En ook de gebruikers van de app zijn tevreden. Meer dan de helft van de vijftienduizend ondervraagden gaf aan dat de ‘walk-in’-beloningen hun verleidt om de aan de app verbonden winkels vaker te bezoeken. Een derde gaf zelfs aan dat ze wel eens iets gekocht hadden dat ze zonder Shopkick niet gedaan hadden.

Shopkick naar Nederland?
Met duizenden walk-ins per dag, meer dan 1,3 miljoen check-ins per dag en sinds de lancering een totaal van 3,7 miljoen productscans is Shopkick een schot in de roos. Maar waarom is er nog niet zo’n app in Nederland? Juist ons land kent veel crossmedia ondernemingen als Hema, V&D, Albert Heijn, H&M, Kruidvat en Blokker. De app van Shopkick kan voor dit soort spelers hartstikke lucratief zijn. En wij als zuinige Hollanders kunnen toch niets anders dan warmlopen voor extra kortingen en aanbiedingen?

Vorig jaar zomer kreeg het bedrijf een investering van 15 miljoen dollar, deels bedoeld om de cashflow positief te krijgen, maar de investeerders zullen vast ook belangstellend over de grenzen kijken. Is een uitbreiding naar ons land al bijna aanstaande?

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch