lightspeed ecommerce

Shopify haalt $100 miljoen op aan investeringsgeld

Shopify haalt $100 miljoen op aan investeringsgeldShopify heeft gisteren aangekondigd 100 miljoen dollar te hebben opgehaald in een Series C-investeringsronde. Eerder haalde het al eens 15 miljoen dollar en 7 miljoen dollar op. De focus op de fysieke retailwereld wordt uitgebreid en wellicht wordt zelfs ons land aangedaan…

Oprichter en CEO Tobias Lütke kondigde het heuglijke nieuws zelf aan op de bedrijfsblog van Shopify. Daaruit wordt ook duidelijk dat OMERS Ventures en Insight Venture Partners de investeringsmaatschappijen zijn die in Shopify stappen. Eerder hebben ook al Bessemer Venture Partners, FirstMark Capital, Georgian Partners en Felicis Ventures het team (financieel) versterkt.

Van snowboards naar webwinkelsoftware
“Dit zijn een paar van de meest prestigieuze venture capital-bedrijven in de wereld, en ik ben dan ook vereerders dat ze ons vergezellen in onze missie om ecommerce nog beter te maken”, zo licht Lütke toe. In het blogbericht blikt hij ook nog eens terug op de begindagen, toen hij en zijn mede-oprichters vanuit een coffeeshop werkten en op zoek waren naar de beste manier om snowboards online te verkopen. Omdat hun opties of te duur of te moeilijk waren, besloten ze hun eigen webwinkel te bouwen. Al snel realiseerden ze zich dat ze moesten stoppen met de verkoop van snowboards en dat ze zich beter konden gaan focussen op de verkoop van hun eigen webwinkelsoftware.

Dat was 2004. Nu zijn we negen jaar verder en telt het bedrijf meer dan driehonderd werknemers en zijn, verspreid over honderd landen, meer dan 80.000 webwinkels geactiveerd. Het gaat dus hard, want tien maanden geleden zaten ze nog maar op de helft! De groei komt deels uit reguliere groei maar voor een groot gedeelte ook uit het lanceren van de webwinkelsoftware in nieuwe gebieden en hoogstwaarschijnlijk staat Europa daar nu hoog op het lijstje. In 2014 zouden we dus alsnog deze grote webwinkelsoftware-aanbieder erbij kunnen krijgen.

Shopify goes offline
Los van de groei in haar webwinkelsoftware werkt Shopify ook mee aan de omnichannel-beleving. Dit jaar werd een kassasysteem ontwikkeld voor Shopify-winkels. Shopify POS is een app voor op de iPad die het voor winkeliers mogelijk maakt om de producten uit hun Shopify-webwinkel in een fysieke retailomgeving te verkopen. De winkelier hoeft enkel de producten die de klant wil uit te kiezen, de creditcard langs de Shopify-kaartlezer te swipen en de bon uit te printen of online door te sturen.

Het snelst groeiende ecommerce-platform ter wereld, dat eind dit jaar meer dan 1,5 miljard dollar aan totale omzet van alle Shopify-shops verwacht, wil het eerste bedrijf ter wereld zijn dat ‘alle afzonderlijke delen, die nodig zijn om een compleet en modern ecommercebedrijf te runnen, in één geweldig product combineert’.

In het bericht nodigt Lütke mensen ook uit om vooral te solliciteren bij het bedrijf, omdat ze verder willen groeien. Dat zou voor sommigen geen verkeerde carrièremove zijn, wetende dat je bij Shopify de nieuwste Apple-producten krijgt, je je geen zorgen meer hoeft te maken over zorgtoeslagen of tandartskosten, je gratis naar conferenties over de hele wereld kunt en je elke twee weken twee uur lang gratis een schoonmaker bij jou thuis over de vloer krijgt.

Gerelateerde berichten