Shopify als webwinkelsoftware voor de NLse markt?

shopify webwinkelsoftware voor de nederlandse markt?Shopify is een van ’s werelds grootste webwinkelsoftware-aanbieders. Ze veroveren in razendsnel tempo de halve wereld, maar in Nederland heeft men er amper van gehoord. Toch bieden ze sinds kort in samenwerking met Mollie ook Nederlandse betaaloplossingen zoals iDeal aan. Moeten Nederlandse webwinkelsoftware-aanbieders zich langzamerhand zorgen gaan maken?

Nederland is een bijzonder ecommercelandje. We worden steeds internationaler, maar op ecommerce-gebied hebben we toch veel uit eigen land. Zo timmeren Klarna en PayPal internationaal hard aan de weg, maar hier is nog altijd het oude vertrouwde iDeal dominant. Amazon moet toezien hoe Bol.com de Nederlandse ecommerce-omzet binnenhaalt en jawel, ook op het gebied van software is niet het internationale Magento of Europese Prestashop marktleider maar domineren de Nederlandse webwinkelsoftware-aanbieders als we naar pure aantallen kijken. En terwijl zij over de grenzen in Europa groeien houden ze ondertussen het internationale Shopify buiten de deur. Tenminste, zo lijkt het vooralsnog.

Shopify groeit echter bijzonder hard. Eind 2013 ontving het bedrijf 100 miljoen dollar aan groeigeld, waarmee het op één miljard dollar werd gewaardeerd. Dit was de derde investeringsronde nadat het in de twee voorgaande rondes al 22 miljoen dollar had opgehaald. Op dat moment had de software-aanbieder meer dan 60.000 webwinkels aangesloten, inmiddels zit de aanbieder dicht tegen de honderdduizend, wat de idioot snelle groei maar eens duidelijk maakt.

iDeal en Shopify
Alhoewel een kopppeling met iDeal al mogelijk was met omwegen via Ogone of Moneybookers, was dit nog geen serieuze betaalmethode binnen Shopify. Mollie probeerde enkele jaren geleden hier verandering in te brengen door dé Nederlandse betaaloplossing voor Shopify aan te bieden. Dat was toen zonder succes maar afgelopen week attendeerde Willem van Bergen van Shopify ons dat het inmiddels wel mogelijk is geworden om Mollie binnen de kassa van Shopify te integreren. En met de uitbreiding van onder andere iDeal via Mollie wordt Shopify plotsklaps een stuk interessanter voor Nederlandse webwinkeliers.

Er zijn zeker al Nederlandse gebruikers, met name webshops die zich richten op een internationale markt, en het aantal lijkt ook te groeien. We polsten even bij Willem of de iDeal-koppeling deel is van een strategisch plan maar daarover wil hij niet al te veel kwijt. Wel bevestigt hij dat de koppeling tot stand is gekomen als onderdeel van een ‘Hackdays Project’ – eigenlijk dus meer als ‘hobbyproject’ van de Nederlanders die daarbij betrokken waren – wat voor nu wellicht toch een antwoord op onze eerste vraag is. Maar ook al richt Shopify zich nog niet op onze markt, de software is enorm uitgebreid en internationale ontwikkelingen worden zo snel geïntegreerd dat het met recht een van de meest uitgebreide oplossingen genoemd mag worden, ook voor Nederlandse webwinkeliers.

We spraken Willem van Shopify eerder over de Nederlandse markt en (ook) toen sloot hij een duidelijke lancering in ons land zeker niet uit, maar officieel is die er dus nog niet gekomen. Maar of van afstel ook uitstel komt? De aanbieder groeit momenteel zo hard dat een duidelijke Europese lancering eigenlijk wel logisch lijkt. Het zou een mooie bestemming voor het resterende deel van de 100 miljoen groeigeld zijn.

Moeten Nederlandse aanbieders zich dus zorgen maken? Nederland is eigenlijk al redelijk volwassen en verzadigd. Logischer is het als Shopify zich in eerste instantie eerst op grotere groeilanden in Europa zou richten. Maar het feit dat Durk Jan de Bruin, oprichter van MyShop (voorheen Mijnwinkel.nl), een week na de lancering al Shopify.nl kaapte geeft wel aan dat al vanaf de start de verschillende Nederlandse partijen deze Canadese aanbieder in ieder geval nauwlettend in de gaten houden.

To be continued?

Gerelateerde berichten