picqer

SafeShops: Belgische ecommerce 5,8 miljard euro waard

SafeShops: Belgische ecommerce 5,8 miljard euro waard

De ecommerce in België was vorig jaar 5,8 miljard euro waard. Dat bedrag is terug te vinden in de jaarlijkse ecommerce-barometer van The House of Marketing en SafeShops.be, waarbij gebruik wordt gemaakt van transactiedata. De totale omzet van 5,8 miljard lijkt echter niets vergeleken met cijfers die BeCommerce vorige week publiceerde.

Vorige week bleek namelijk uit het rapport van de Ecommerce Foundation, dat zich voor de omzetcijfers baseerde op gegevens van BeCommerce, dat ecommerce in België vorig jaar 10,52 miljard euro waard was en naar verwachting uitgroeit naar 11,84 miljard in het huidige jaar.

En dat is dus aanzienlijk meer dan het cijfer waarmee SafeShops.be nu komt aanzetten. Die zag een stijging van ongeveer 17 procent in vergelijking met 2016, zodat ecommerce in ons land vorig jaar uitkwam op een totale waarde van 5,8 miljard euro.

Cijfer tot stand gekomen via data betaalproviders

“Om tot sluitende resultaten te komen werd voor de studie vooral gefocust op verschillende tendensen uit de ecommerce-sector, zoals bijvoorbeeld de gegevens uit transacties van de vele verschillende webshops. Al deze data wordt verzameld doordat ze aangeleverd worden door betaal-providers”, zo valt te lezen op de site van De Vlaamse Ondernemer.

20.480 webshops in België

Verder blijkt uit dit rapport dat het aantal webwinkels met maar liefst 26 procent is gestegen naar iets meer dan 20.400 online handelaars. Deze significante stijging zou vooral hebben plaatsgevonden in het segment van de kleinere handelaren, oftewel webshops met een jaarlijkse omzet van minder dan 100.000 euro. In dit segment is vorig jaar de omzet met 48 procent gestegen, terwijl de omzet voor webshops uit het grote segment met ongeveer 15 procent toenam.

4% webshops staat in voor 89% van omzet

Er is dus volop groei bij de kleinere webwinkels, maar dat neemt niet weg dat de grote spelers alsnog de ecommerce domineren: uit het rapport komt naar voren dat minder dan 4 procent van de Belgische webshops goed is voor zo’n 89 procent van de totale omzet.

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan

Gerelateerde berichten