menu
lightspeed ecommerce

Roemenen opgepakt voor Paypal fraude

Twee Roemeense fraudeurs zijn vorige week opgepakt en uitgeleverd aan de Verenigde Staten om veroordeeld te worden vanwege fraude met onder andere Paypal.

Hoe vaak gebeurt het nu eigenlijk? Dat internet fraudeurs echt worden aangepakt? Aangezien het risico in het buitenland grotendeels bij de creditcard maatschappijen ligt doen maar weinig winkels of consumenten aangifte. Voor creditcard maatschappijen is het een middel om extra klanten te werven. Zelfs in Nederland promoten ze dit tegenwoordig. Maar zo nu en dan worden fraudeurs dan toch opgepakt.

Petru Bogdan Belbita (25) en Cornel Ionut Tonita (28) zouden, samen met vijf andere eerder veroordeelde Roemenen, klanten van Paypal maar ook andere financiële instanties via het Internet hebben opgelicht. Het gaat om een bedrag van tenminste 150.000 dollar. Belbita werd in januari gearresteerd in Montreal, Canada, en vorige week naar de Verenigde Staten overgeplaatst. Tonita werd in juli in Kroatië opgepakt en kwam in september aan in de VS. Beiden hebben verklaard niet schuldig te zijn aan de oplichtingen.

Volgens het gerechtshof zouden de Roemenen een perfect georganiseerde operatie runnen waarbij zij op een subtiele manier gedupeerden zo ver wisten te krijgen creditcard details en andere gevoelige informatie te geven. In één van de gevallen deden zij zich bijvoorbeeld voor als de Brattleboro Savings & Loan Association en vertelden klanten van deze bank dat hun online account tijdelijk niet toegankelijk zou zijn vanwege het upgraden van de website. Om hun bewering geloofwaardiger te maken maakten zij de website daadwerkelijk onbereikbaar. En, anders dan in veel gevallen van internet fraude, waren hun emails opgesteld in perfect Engels. Klantenaccounts zouden automatisch gewist worden, tenzij de klanten in een ‘beveiligde online database’ hun rekeninginformatie zouden opgeven.

De zaak van Belbita en Tonita is illustratief voor de problemen die de VS tegenkomt bij het veroordelen van hackers en Internet fraudeurs. Verdachten bevinden zich vaak in afgelegen landen die geen sterke verdragen hebben met de VS waardoor het maanden of jaren kan duren om een verdachte in hechtenis te nemen. In dit geval was assistentie nodig van onder anderen de FBI, Interpol, en de Roemeense, Kroatische en Canadese politie. Wanneer de twee Roemenen schuldig worden bevonden zien zij zichzelf veroordeeld tot een maximale gevangenisstraf van 37 jaar en een geldboete van 1,5 miljoen.

In Nederland maakten de Roemenen geen slachtoffers. Deze vorm van internetfraude is in ons land een relatief klein probleem wanneer we het vergelijken met de VS. Betalingen via het Internet zijn hier relatief veilig en de sites van de grotere banken zijn moeilijk te hacken. Daarnaast is het veelgebruikte iDEAL ontwikkeld door een aantal banken zelf en betaalt men bij dit systeem gewoon via het vertrouwde internetbankieren. Dit in tegenstelling tot het onafhankelijke Paypal waar consumenten een bepaald tegoed aanschaffen dat gebruikt kan worden als elektronische portemonnee. Dit is een op zichzelf staande website die hierdoor gemakkelijker te hacken of na te maken is.

bron: Ecommerce Journal

Tags

Reacties