Retailvereniging: hef versneld btw op China-pakketjes

Retailvereniging: hef versneld btw op China-pakketjes

INretail, de branchevereniging voor ondernemers in de non-foodretail, wil dat de btw-heffing op goedkope pakketjes uit China eerder wordt ingevoerd. Voor nu staat de heffing gepland voor het jaar 2021, maar INretail wil dat dit over twee maanden al wordt ingevoerd.

De oproep is onderdeel van een brandbrief [pdf] aan de Tweede Kamer. Hierin zegt de vereniging dat in de Nederlandse winkelstraten een veenbrand smeult en dat de overheid daar steeds maar zuurstof aan toevoegt. Ze vinden dat de vele lastenverhogingen en nieuwe regels van de overheid het werk als retailer onmogelijk maakt.

Nu wordt btw op China-pakketjes geïnd vanaf 2021

Ze pleiten dan ook voor een aantal acties, die volgens hen snel geregeld kunnen worden. Eén daarvan is om de btw-heffing op goedkope pakketjes uit China te vervroegen. Momenteel is het zo dat vanaf 2021 btw geïnd gaat worden over bestellingen uit China die minder kosten dan 22 euro.

‘Het levert overheid ook geld op’

Deze wijziging werd eind 2016 al door de Europese Commissie voorgesteld, maar het moment van invoeren mag volgens INretail nu wel een jaartje eerder plaatsvinden. “Het is niet alleen eerlijker voor ons, het levert de overheid ook inkomsten op”, zo schrijft het.

Pakketjes uit China populair door lage prijzen

Op dit moment betalen Nederlandse consumenten nog geen btw-heffing op dergelijke pakketjes, afkomstig van Chinese webwinkels als AliExpress, Lightinthebox, Banggood, Miniinthebox en Dealextreme. Voor een steeds groter wordende groep online shoppers zijn dergelijke bestellingen populairder dan de (duurdere) variant te kopen bij een Nederlandse webwinkel of in de winkelstraat.

Het is overigens niet de eerste keer dat er een harde roep luidt om oneerlijke concurrentie vanuit China. Afgelopen zomer liet de VVD weten dat pakketjes uit China veel te goedkoop naar Nederland worden verstuurd. Dat dit gebeurt zou deels komen doordat China door de Wereldhandelsorganisatie en de Wereldpostunie wordt gezien als ontwikkelingsland, terwijl het inmiddels economisch gezien een grootmacht is.

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten