lightspeed ecommerce

Raakt Neckermann uit de mode?

Raakt Neckermann uit de mode?Neckermann is een van de grootste postorderbedrijven van Europa en was een van de eerste helden op het internet. Maar de eerste is niet altijd de beste en het lijkt erop dat Neckermann nu last heeft van de remmende voorsprong. Wij hebben eigenlijk best wel wat aan te merken op wat tegenwoordig Neckermann.com heet.

Het radiospotje van Neckermann
Zo viel ons deze week het radiospotje op, waarin luisteraars werd opgeroepen om ‘vandaag nog naar Neckermann.com’ te gaan. Nu is het probleem alleen een beetje dat niet iedereen weet hoe je Neckermann precies schrijft. Is het nou met twee k’s? En moet er nou één n op het einde of twee?

De site linkt hoe dan ook gelijk door naar Neck.nl, dus waarom niet gelijk dáár naar verwijzen in een radiospotje? De kans dat mensen op sites als Neckerman.com (Amerikaanse verzekeraar) of Nekkerman.com (Neckermann Reizen) terechtkomen wordt hierdoor drastisch verminderd. Nu heb je nog wel kans dat men onwetend surft naar Nek.nl of Nec.nl, maar de ‘ck’ in de bedrijfsnaam is toch algemeen bekender dan die dubbele n op het eind. Plus, je kan dan acteur Piet Römer inhuren die op het eind van de spot ‘met en-ee-cee-kaa’ zegt…

De urls
Neckermann.com staat steevast in de Twinkle Top 100. Het is dan ook een van de grotere ecommerce-bedrijven in ons land. Maar waarom in godsnaam hanteert de webwinkel dan anno 2011 van die foeilelijke en SEO-onvriendelijke urls? Klik wat rond in de webwinkel en al snel kom je uit op een pagina die eindigt met /produkt/produkte.mb1?fh_url=fh_secondid%3D152506353%26
fh_lister_pos%3D1%26fh_location%3D%252f%252fnm%252fnl_
NL%252fcategories%253c%257bnm_81088%257d%252f_shop
%253e%257b152584958%257d%252fcategories%253c%257b
nm_81088_152599172%257d%26fh_eds%3D%25c3%259f%2
6fh_refview%3Dlister&pcon=pr&welt=dames
. Geen zoekmachine die daar iets van kan maken. Om nog maar te zwijgen hoe fijn het (voor het oog) is om zo’n link met iemand anders te delen in een mailtje of tweet.

Neckermann tweets?
Verschrikkelijke urls om te delen in een tweet. Of Neckermann zich daar ook bewust van is? De Twitternaam Neckermann lijkt van een particulier. Neckermannnl is van de reissite. Op de website zelf komen we ook geen social media linkjes tegen. Heeft Neckermann social media eigenlijk wel al ontdekt?

De tegenvallende omzetgroei
De totale groeicapaciteit van de omzet (op jaarbasis) bedraagt volgens de eerdergenoemde Twinkle Top 100 iets minder dan 3 miljoen euro. Gebaseerd op hun 68,4 miljoen euro omzet die ze hebben is dat een omzetgroei van 4,3%. En dat terwijl we van de grote webwinkels eigenlijk wel een groei van tien procent of meer verwachten. Oei, dat kan toch veel beter, Neckermann?

De tergend trage site
Een traag ladende website is funest voor een webwinkel. En met de komst van breedbandinternet, mobieltjes en tablets zijn consumenten kritischer geworden richting de laadtijden. Een beetje webwinkel laadt vandaag de dag binnen 2 seconden. De site van Neckermann.com doet daar echter 5,13 seconden over. Klinkt misschien als iets futiels, maar in webwinkelland telt iedere seconde.

Veranderingen komen eraan?
Of het helemaal hopeloos is of dat Neckermann het tij kan keren weten we niet, maar wel hebben we al wat kleine veranderingen waargenomen. Zo besloot Neckermann begin dit jaar om verder te gaan met een nieuwe afgeslankte directie.

Twee directieleden verloren hun baan en een derde ging op interim-basis verder. Zogenaamd omdat ‘de directie te groot was voor het bedrijf’. Maar hoe kan zoiets? Zijn er dan in de loop der jaren zoveel werknemers ontslagen dat het bedrijf opeens te klein is voor zo’n grote groep managers? Hoe dan ook, met het verkleinen van het managementteam van 15 naar 12 mensen moet ‘de actiegerichtheid en slagvaardigheid bevorderd worden’.

Hopelijk is het niet alleen een verhaal van sanering, maar komt er ook wat vers bloed en vernieuwing in de organisatie. De huidige vacatures rond fraude bestrijding en credit risk analist zijn misschien hard nodig om de financiën gezond te maken, maar wij hebben serieuze twijfels of op die manier Neckermann echt het bedrijf hip en modern kan houden.

Gerelateerde berichten