menu
lightspeed ecommerce

Problemen met Magento webshop?

Problemen Magento webshopEen van de meest populaire webshop software aanbieders van nu is Magento. Betaalbaar, compleet en valt geheel op maat te maken. Dus download je het, ga je het installeren, maar dan kom je bij een probleem. Je zoekt online en wat blijkt; het is naast al die voordelen ook een van de webshop aanbieders met de meeste problemen!

 
Magento webshops zijn populair
In het begin van het jaar schreven we al dat het momenteel echt het meest populaire open source webshop pakket is. Als je ziet wat Magento allemaal kan en welke ontwikkeling Magento allemaal meemaakt dan heb je als startende webwinkelier de keuze al snel gemaakt. Magento is compleet, totaal op maat te maken, doet het goed in social media en zoekmachines en is nog betaalbaar ook. Er is zelfs een gratis versie die je zo kan downloaden van het internet. Een soort doe-het-zelf pakketje en vol goede moed gaan starters aan de slag.
 
Magento is geen IKEA pakket
Downloaden, installeren en even wat opties instellen. Het klinkt zo simpel. Als je graag nieuwe dingen leert en er geen moeite mee hebt om een paar uur te moeten knutselen dan wil je al snel graag zelf aan de slag. Helaas, Magento is geen simpel IKEA pakket. Het is geen systeem waarop je een paar keer boos bent, misschien een keer een schroefje of instelling verkeerd hebt, maar aan het einde van de dag altijd bij die laatste stap van de handleiding uitkomt. 
 
Het installeren blijkt al een probleem
Installeren is zelfs als je al wat meer ervaren bent en zeker niet schrikt van termen als FTP, HTML of PHPmyadmin, lastiger dan met welke andere open source webshop formule dan ook. Magento heeft hoge eisen aan de webhosting. Die zijn grotendeels wel te omzeilen waardoor Magento ook kan draaien op een wat minder zware webserver maar dan is de webshop soms traag. 
 
Geen probleem want online is er hulp!
Tegen betaling zijn er veel bedrijven die gespecialiseerd zijn in Magento maar er zijn ook fora waar je gratis vragen kunt stellen. Als echte netwerker stel je dus je vraag. Helaas blijkt ook dit regelmatig mis te gaan. Als je als leek geen idee hebt waar je moet beginnen en dus een vraag stelt als: “Ik heb Magento gedownload maar hoe zet ik het nu op mijn PC?” Komen er al snel antwoorden over systemen als Xamp of alternatieven, waarbij je een mySQL database lokaal kunt aanmaken. Gegarandeerd dat een leek gaat vastlopen als hij geen idee had dat Magento extern gehost moet worden, en alleen maar nieuwe problemen vindt. 
 
Een miljoen problemen! 
Magento problems is dit jaar ruim door de miljoen zoekresultaten grens gegaan in Google en Magento error is dit jaar vrij stevig opgeklommen in Google Trends. Op zich is het logisch dat de meest populaire software, ook relatief veel vragen oproept maar bij Magento lijkt het erop dat de webshop software eigenlijk niet meer voor doe-het-zelvers gemaakt is. Terwijl dat aantal juist groeit. Nu de software zoveel prijzen heeft gewonnen, populair is geworden en overal wordt aangeraden wordt het ook bekender bij de minder ervaren programmeurs. 
 
Magento een té professionele webshop
Die professionaliteitsslag is dus het hele probleem. De software is zo uitgebreid dat ze er al vanuit gaan dat je de hosting erop configureert om een goede snelheid te bereiken. Verkeerde hosting maakt het traag als stroop. De software is op maat te maken maar zonder goede ontwerp kennis download je al snel een template en heb je nog een dertien in een dozijn webwinkel. De backend van de software is zo uitgebreid dat er zelfs cursussen worden gegeven alleen al om de opties van het CMS zelf te leren kennen. 
 
Wat zeggen de webwinkeliers eigenlijk zelf?
Als je bovenstaande leest en nog moet beginnen dan zinkt het lood in je schoenen. Toch maar een alternatief? Schreven wij gisteren niet over de té simpele Facebook webwinkel? Het is appels met peren vergelijken want Magento of Payvment software hebben echt niet meer met elkaar gemeen dan dat er met beiden online verkocht kan worden. 
 
Magento is lastig en als je eraan begint en het zelf wilt bouwen zul je dus een extra dosis geduld en doorzettingsvermogen moeten hebben. Maar wat webwinkelier Wouter Hol tijdens een discussie opmerkt: “De vergelijking met de IKEA vind ik nergens op slaan. Tenzij je meubelmaker bent is een IKEA kast niet de belichaming van je bedrijf. Dat is de webwinkel voor een webwinkelier wél. Alles draait om de software van jouw shop. Als je daar in al direct beperkt wordt in de mogelijkheden dan heb je dus nooit de volledige vrijheid om jouw shop, en dus je bedrijf, zo te krijgen zoals jij dat wilt.”

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan