menu

PrestaShop presteert in Amerika

PrestaShop is lekker bezigHet gaat goed met PrestaShop, dat verder uitbreidt in Amerika. De aanbieder van open source webwinkelsoftware heeft al sinds 2011 een kantoor in Miami en levert de software al voor zo’n zesduizend Amerikaanse webwinkels. Het doel is nu om nog meer marktaandeel te krijgen, zoals ze dat ook al lukte in andere landen.

PrestaShop kan met zijn open-source code – wat inhoudt dat ontwikkelaars zelf met de broncode aan de slag kunnen en functies kunnen aanpassen of aanmaken – vergeleken worden met software als Magento. In december 2010 schreven we over deze twee software-aanbieders, waarbij we ons hardop afvroegen of PrestaShop in 2011 Magento voorbij zou gaan streven qua populariteit. Dat is niet gelukt, maar dat neemt niet weg dat de Fransen lekker bezig zijn.

Zo gebruiken nu meer dan 125.000 webwinkels uit 150 verschillende landen de software van PrestaShop. En de omzetcijfers zijn ook niet verkeerd. Sinds 2010 zijn die verdrievoudigd en dit jaar is de verwachting dat de omzet voorbij de grens van acht miljoen dollar zal gaan.

Verdiensten Prestashop vooral uit add-ons
De financiële gezondheid kreeg al een extra zetje door de inbreng van venture kapitalist Serena Capital, dat drie miljoen investeerde in het Franse bedrijf. Overigens verdient PrestaShop het meeste van z’n geld niet met de verkoop van software, maar dankzij andere commerciële bedrijven, zoals PayPal en Authorize.net, die betalen om functies voor hun producten in de basis-software gebouwd te krijgen, en door het verkopen van addon-modules met extra functies in de marktplaats.

Aldaar kunnen webwinkeliers kiezen uit meer dan tweeduizend templates en minstens 275 add-ons om zo hun webwinkel naar wens aan te passen. Zo is het met de aankoop van een zeventig euro kostende module mogelijk om een shop-tab te openen op de Facebook-pagina van je webwinkel. Ontwikkelaars van add-ons kunnen hun modules gratis delen of verkopen via de marktplaats. In dat laatste geval strijkt PrestaShop 30% van de opbrengsten op.

Marktaandeel PrestaShop
In Nederland is PrestaShop nog niet echt heel bekend, al verschijnen er onder andere op Webwinkel Forum zo nu en dan berichten over deze webwinkelsoftware. Overigens kunnen we de groei van het bedrijf met een gerust hart relativeren. In februari van dit jaar bleek uit een onderzoek onder 33.642 webwinkels dat 2187 van hen (6,5%) gebruikmaakten van PrestaShop. Daarmee moest het Franse bedrijf niet alleen topaanbieders als Magento en Zen-Cart, maar zelfs webwinkelsoftware als osCommerce en VirtueMart nog voor zich dulden. Er valt dus nog genoeg te winnen!

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch