Plesents wil testen met webwinkeliers

Plesents.nl is een Nederlandse startup dat het mogelijk, of zelfs eenvoudig wil maken om gezamenlijk cadeaus te kopen. Ze hebben daarvoor wat onderzoek gedaan, willen een plugin aanbieden, maar missen data om de boel mee te kunnen onderbouwen. Het liefste doen ze dat met een webwinkel die gebouwd is op basis van Magento en daarvoor hebben ze jouw hulp nodig.

Voor de mensen die wel eens op de Webshop Wednesday in Amsterdam zijn geweest zal de naam Plesents mogelijk bekend klinken. De eigenaar van Plesents, Steven Lips, is de mede-oprichter van dat event, maar daarnaast dus ook van een heuse eigen startup. Plesents is –momenteel- een site gericht op de Nederlandse consument. Via de website kan die namelijk samen met andere mensen een cadeau kopen.

Handig voor hemzelf of juist voor anderen. Leuk idee maar het is nog even zoeken naar de juiste insteek, want een commercieel succes is het nog niet. Wat niet is kan nog komen, of zoals Plesents het zelf verwoordt op het bedrijfsblog (niet langer beschikbaar, red): “In onze zoektocht naar een werkend businessmodel onderzoeken we ook de mogelijkheid om een dienst te ontwikkelen voor een zakelijke doelgroep, namelijk webshops.”

“We zien het al voor ons: een ‘samen kopen’-plugin die webshops bij hun producten kunnen plaatsen en waarmee bezoekers samen het product kunnen kopen. Het probleem dat we voor de webshop dan denken op te lossen is dat er meer duurdere producten zullen worden verkocht. Producten die anders niet door een enkele persoon zouden worden gekocht. En als bonus brengen we een lading extra bezoekers naar de webshop, aangezien een organisator gemiddeld zo’n 15 personen uitnodigt.”

Kannibaliseren op bestaande conversie
Het klinkt goed. Zo goed zelfs, dat het bijna te mooi is om waar te zijn. En dus is er bewijs nodig maar dat heeft Plesents dus nog niet en daar zit dus nu even de bottleneck. “Tussen het idee en de werkelijkheid zit nog een wereld van verschil. De belangrijkste aanname die hierboven wordt gemaakt, is dat een dergelijke “samen kopen”-functionaliteit voor éxtra verkopen zorgt. En niet kannibaliseert op bestaande conversie. In dat laatste geval zou de webshop namelijk extra betalen voor sales die hij ook zonder de functionaliteit zou genereren. En alleen Malle
Henkie vindt dat een goed idee.”

En dus zit Plesents met een klein probleempje. Het gelooft wel in het idee, maar heeft niet genoeg feiten paraat om webwinkels te kunnen overtuigen om mee te doen. En het heeft ook geen zin om eerst een kant-en-klare oplossing te bouwen, die ze mogelijk bij gebrek aan succes weer direct kunnen weggooien. Plesents aanname dat de mogelijkheid van het samen kopen zorgt voor additionele sales bestaat volgens hen uit drie kleinere aannames. Namelijk: “Bezoekers klikken additioneel op de knop ‘Samen kopen'”, “Klikkers nodigen vervolgens anderen uit om mee te betalen” en “Genodigden betalen mee”.

Webwinkeliers die gebruik maken van Magento
Om deze aannames te kunnen staven heeft het bedrijf een experiment opgezet met behulp van Google Adwords en een speciale productpagina. Helaas leverde het niet voldoende bewijs op om de volgende stap te kunnen nemen. En dus is Plesents nu op zoek naar een ‘vooruitstrevende Magento webshop’ die als eerste wil leren van de (on)mogelijkheden van ‘samen kopen’ zijn.

De ‘Samen kopen’-knop zal aan honderd bezoekers worden getoond en maar bij een paar producten worden geplaatst (het liefst bij de wat duurdere producten die aardig wat traffic genereren). Vervolgens worden de klikkers naar Plesents.nl geleid waar ze het groepscadeau kunnen aanmaken. Mochten de resultaten positief uitvallen, dan bouwt het bedrijf een prototype waarbij de bezoeker je webshop niet verlaat.

Durf jij het aan?
Heb jij een Magento webshop en wil jij helpen de “samen kopen”-plugin te ontwikkelen? Neem dan direct contact op met Plesents zelf.

Gerelateerde berichten