menu

Petitie tegen lidmaatschap bedrijfschap

Elke ondernemer die actief is in de detailhandel is verplicht zich in te schrijven bij het bedrijfschap detailhandel en de heffing hiervoor te betalen, zo ook webwinkeliers. Maar wat heb je nu aan het bedrijfschap en is zo’n verplichte heffing eigenlijk wel eerlijk?

Het Hoofdbedrijfschap Detailhandel zet zich in voor een gezonde detailhandel, en een goed klimaat binnen de detailhandel voor ondernemers en werknemers. Dit doet het bedrijfschap onder andere door marktonderzoek uit te voeren en steun en voorlichting te bieden aan bedrijven. Ook vormt het bedrijfschap een meldpunt voor bijvoorbeeld oneerlijke concurrentie.

Alle ondernemers die actief zijn in de detailhandel zijn verplicht lid te worden van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel en de jaarlijkse heffing hiervoor te betalen. Er is een algemene heffing voor alle detailhandelaars, en daarnaast zijn er extra heffingen voor bijvoorbeeld extra filialen en personeel.

Het argument voor het verplichte lidmaatschap is dat alle detailisten kunnen profiteren van het werk van het bedrijfschap detailhandel, en het dus oneerlijk zou zijn als bedrijven geen lid zijn en dus niet betalen maar wel kunnen profiteren van de inspanningen van het bedrijfschap. Ook webwinkels betalen daarom deze heffing.

Een aantal webwinkeliers is echter van mening dat zij niet profiteren van het werk van het bedrijfschap, en is daarom een petitie tegen het verplichte lidmaatschap gestart. Deze petitie wordt naar verwachting op 1 mei 2011 ingediend bij het kabinet. De initiatiefnemers hopen dat de aanstelling van het nieuwe kabinet een eerste stap is op weg naar vrijwillig lidmaatschap. Ze beargumenteren dat de verplichte heffing een drempel is voor startende ondernemers en een zware last voor kleine ondernemers, en hopen dat het nieuwe kabinet er ook zo over denkt.

Wat vind jij, is verplicht lidmaatschap van het Hoofdbedrijfschap Detailhandel terecht, en heb je wel eens iets gehad aan het bedrijfschap?

Tags

Reacties

Dirkjan

Dirkjan

Dirkjan Vis is oprichter en eigenaar van Ecommerce News.

Bekijk alle berichten van Dirkjan