menu

PayPal gaat hard in Nederland

paypal gaat hard in nederlandPayPal is in veel landen om ons heen al jarenlang een waanzinnig succes maar in Nederland bleef het lang een handige manier voor internationale transacties, Ebay of microbetalingen. Leuk, maar het bedrijf doet natuurlijk wel meer dan dat. Met de opkomst van mobiel kan PayPal, ook hier, een volgende versnelling in.

PayPal is inmiddels al weer bijna zes jaar actief in ons land met een heus Nederlands team, lokale site, et cetera. Ook voor die tijd had het bedrijf veel klanten in ons land, maar die bestonden meer uit mensen die een makkelijke manier zochten voor betalingen van en naar het buitenland. Voor internetfanatici was PayPal al snel een handig betaalmiddel en ook wij begonnen ooit met internationale sites en zijn om die reden al aangesloten sinds 2001.

In alle jaren is op dat vlak eigenlijk weinig veranderd. Nog altijd is PayPal enorm sterk in het crossborder-segment. In 2012 waren ongeveer een op de vier transacties via PayPal (totaal, dus niet alleen in Nederland)  crossborder. Ook Nederlandse webwinkels krijgen steeds meer PayPal-betalingen uit het buitenland binnen. In 2012 groeide de Nederlandse tak van het bedrijf met net geen vijftig procent in ‘cross border payment volume’. Zeg maar die omzet van de Duitser die in een Nederlandse shop bestelt.

PayPal groeit hard in Nederland
Wat eigenlijk nog veel opvallender is, is dat PayPal in Nederland ook steeds vaker gebruikt wordt buiten die eerder genoemde crossborder-betalingen om. Niet alleen zijn er steeds meer gebruikers of webwinkels die het accepteren, maar er vinden ook steeds meer binnenlandse betalingen plaats. Nederlanders die bij Nederlandse webwinkels met PayPal betalen dus.

In 2012 groeide PayPal Nederland in het aantal lokale transacties met 60,8 procent, vertelt Eelco van Wijk, directeur PayPal Nederland & België, ons bij een bezoek aan het kantoor te Amsterdam. Hoeveel transacties dat precies zijn, kan hij ons helaas niet vertellen. Absolute cijfers zijn altijd internationaal, maar een groeicijfer van zestig procent in een markt die zelf amper de tien procent haalt zegt natuurlijk wel wat.

Internationale groei door innovaties
Ook internationaal groeit PayPal flink. In het laatste kwartaal van 2012 kwamen er vijf miljoen (actieve) gebruikers bij – grootste kwartaalgroei in acht jaar tijd – en over het hele jaar noteerde het bedrijf een annual revenue (jaaromzet) van 5,6 miljard dollar, een groei van 26% ten opzichte van het jaar ervoor. Mobiel speelt hierin een steeds grotere rol. In 2011 verwerkte het bedrijf zo’n 4 miljard dollar mobiel, in 2012 was dit 14 miljard (op 145 miljard totaal dus zo’n 10% van het totaal) en in 2013 verwacht het bedrijf 20 miljard dollar aan mobiele betalingen te verwerken.

Mobiel betalen is hot in het buitenland, maar in Nederland lijken veel webwinkeliers toch met extreem veel geduld de ontwikkelingen van iDeal af te wachten. Om als betalingsoplossing echt te kunnen winnen van partijen als iDeal zal de opkomst van crossborder-ecommerce – al lijkt die in Europa nog altijd vrij tegen te vallen – en de opkomst van mcommerce, mogelijk nog niet genoeg zijn.

Gelukkig heeft PayPal nog wel meer kaarten achter de hand. Onder andere met enkele innovaties die het momenteel internationaal doorvoert. Het bedrijf zet daarbij twee ontwikkelingen in. Zo is PayPal bezig met een nieuwe dienst dat webwinkeliers kan helpen bij het verzamelen en analyseren van klantendata. Daarover komende week meer op Webwinkelweblog.nl.

Verder is PayPal verder zeer actief met het een offline en online integratie, die het in het buitenland al vergaand heeft doorgevoerd. Het initiatief bij de 9Straatjes.com is daar een leuk eerste Nederlandse voorbeeld van en los van dit soort mogelijkheden heeft PayPal recent PayPal Here in Europa officieel geïntroduceerd. Deze dienst start in de UK, maar wordt binnenkort in andere Europese landen uitgerold.

Tags

Reacties

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch