Opendesk: de toekomst van meubelwinkels?

Opendesk: de toekomst van meubelwinkels?

Het vier jaar oude Opendesk is een online platform dat het voor klanten mogelijk maakt om meubel-ontwerpen gratis te downloaden en bij lokale makers in elkaar te laten zetten. Designers zien hun ontwerpen wereldwijd gebruikt worden, klanten hebben minder kosten en de lokale economie vaart er wel bij. Dé oplossing voor de toekomst?

Het in Londen gevestigde Opendesk ziet het zelf zo: zij proberen te doen tegenover Ikea wat AirBnB eerder deed tegenover de traditionele hotelketens. Oftewel, de boel even flink opschudden met iets dat tegelijkertijd zo simpel en zo revolutionair is.

Opendesk werd in 2012 opgericht en herbergt nu talloze, gratis te downloaden designs voor unieke meubels. Op deze manier probeert het de lange levertijden en de hoge verzendkosten die typisch zijn voor de sector te omzeilen. Het verbindt namelijk lokale meubelmakers met online designs van meubelontwerpers van over de hele wereld. In plaats van dat je in een (buitenlandse) webwinkel een meubel bestelt en die bij je thuis laat bezorgen, krijgen klanten bij Opendesk toegang tot een bestand dat ze bij een lokale meubelmaker kunnen laten omzetten tot een heus stuk huisraad.

Open source-meubels
De meubels zijn open source en voorzien van een creative commons-licentie. Het design kan door een meubelmaker met een CNC-machine omgetoverd worden tot meubelonderdelen die de klant vervolgens zelf in elkaar kan zetten. Op dit moment staan er op de site ontwerpen van 17 designers en zijn er allerlei bureaus, kasten, stoelen en tafels te bestellen. In Nederland zijn onder andere meubelmakers uit Amsterdam, Groningen, Leiden, Den Haag en Rotterdam aangesloten. Opendesk maakt onderdeel uit van de Open Makers-community dat actief nadenkt over hoe we tegenwoordig dingen produceren en distribueren.

Opendesk

Over de auteur

Over de auteur

Ecommerce News is een website van Eurolutions. Alle berichten zijn geschreven door onze eigen redactie.

Meer over ons

Gerelateerde berichten