lightspeed ecommerce

OpenCart nu inclusief marketplace & vertaalopties

OpenCart nu inclusief marketplace & vertaalopties

Halverwege deze maand is de nieuwste versie van de opensource webwinkelsoftware OpenCart gelanceerd. De software is verbeterd op een groot aantal punten maar met name de marketplace en vertaalopties, beiden direct beschikbaar via de backend van de webshop, vallen hierin op. Wij gingen in gesprek met Comercia, een Nederlands internetbureau dat veel gebruikmaakt van de software.

Marktaandeel OpenCart

OpenCart is populaire opensource webwinkelsoftware, al neemt de interesse voor het platform de laatste jaren wel iets af. Het haalt het in Nederland niet meer bij oplossingen als Magento of Woocommerce. Tenminste, als we Google mogen geloven. Volgens sites als Builtwith.com zijn er nog altijd ruim achtduizend sites in Nederland die er gebruik van maken, en volgens Comercia zit dit niet ver van de waarheid. Daarmee heeft het ongeveer een marktaandeel van 10% en moet het qua opensource-oplossing alleen Magento voor zich dulden.

Interesse in OpenCart

Nieuwste versie geeft webwinkelier meer mogelijkheden

De grootste OpenCart-ontwikkelaar van Nederlandse bodem heeft de nieuwe versie uitgebreid doorgenomen en komt tot de conclusie dat de software daarmee een stuk gebruiksvriendelijker is geworden voor de meer eisende webwinkelier. Zo heeft de 3.0-versie een marketplace geïntegreerd in de backend. Daarmee is het mogelijk om direct plugins toe te voegen, en hoeft er niet meer los bestanden te worden geüpload zoals voorheen het geval was. “Een grote verbetering”, geeft Kim Hoogenberg van Comercia aan. “Dit zal het gebruik van extra extensies zeker aanmoedigen!”

Daarnaast is het nu mogelijk om de vertaalde teksten zelf te beheren. Denk aan algemene teksten in de checkout, winkelwagen of andere vaste teksten van de webwinkel. “Voorheen werden dit soort aanpassingen vaak uitbesteed. Voor een programmeur niet erg spannend werk en als webwinkelier wil je hier eigenlijk zelf controle over. Nu kun je hierin dagelijks bijsturen”, zegt Kim. Ook is het makkelijker geworden om zelf kleine aanpassingen te maken in het thema.

OpenCart - marketplace

‘Bijwerken geen noodzaak’

Volgens Kim is de nieuwe versie een grote verbetering qua flexibiliteit. Duidelijk is te zien dat de software wat functies van andere populaire softwarepakketten integreert en daarmee weer beter meekan in de markt. Toch verwacht hij niet dat alle gebruikers direct vandaag de overstap al zullen maken. “In tegenstelling tot Magento 2 of Lightspeed 2 betreft het hier een echte update. Dat maakt bijwerken relatief gemakkelijk. Maar OpenCart-webwinkeliers maken relatief veel gebruik van maatwerk en extensies en daarbij is het natuurlijk wel de vraag of die ook werken in de nieuwste versie. En als je je extensies, taalbestanden en thema juist net op orde heb gebracht is het weinig meerwaarde dat dit met deze nieuwe versie makkelijker is geworden.”

Daarnaast is OpenCart relatief veilige software. Bij andere softwarepakketten moet je updates vrijwel direct doorvoeren omdat je anders het risico loopt gehackt te worden. Dat is bij OpenCart niet het geval. “Qua veiligheid is er geen noodzaak. Er zijn mij geen veiligheidslekken bekend.”

Henoch

Henoch

Hoofd- en eindredacteur. Houdt niet van taalfouten.

Bekijk alle berichten van Henoch

Gerelateerde berichten