menu
lightspeed ecommerce

Ook internationaal betrouwbaar betalen

Ook internationaal betrouwbaar blijvenAls je met je webwinkel actief wil zijn over de grens, verhoog je natuurlijk de kans op meer omzet, maar tegelijkertijd ook de kans op fraude. Gelukkig doen betalingsproviders steeds meer moeite om deze fraude te  voorkomen en betalingen te garanderen.

Mocht je je webwinkel-activiteiten willen uitbreiden naar het buitenland, dan moet je goed op de hoogte zijn van wat de klant daar precies verwacht van een webwinkel. Vooral bij het afrekenen is dit een belangrijk punt. Betaalmethoden vormen een steeds gevoeligere kwestie en dus is het vertrouwen van de consument erg belangrijk en bepalend voor je conversiecijfers.

Ander land, andere verwachtingen
Zo verwacht een klant uit Duitsland bijvoorbeeld een webwinkel te zien met een Duits bezoekadres en met de prijzen vermeld in euro’s, terwijl een Engelsman juist ponden wil zien in de webwinkel. Het klinkt wellicht logisch, maar iedere afwijking van deze verwachtingen kan een potentiële klant tot aarzeling brengen en dat vergroot de kans dat hij uiteindelijk je website verlaat om elders zijn slag te slaan.

Verschillende betaalmethoden
Dit geldt uiteraard ook voor de betaalmethoden die de klant kan verwachten bij het afrekenen. Waar PayPal haast wereldwijd is geaccepteerd en gebruikt als betaalmiddel, daar zijn er per land altijd verschillende vormen van betaling die daar erg in trek zijn. Als webwinkelier dien je dit vooraf te weten, anders kan je zo een stroom aan klanten zien vertrekken bij de kassa.

Zo wil de Duitse klant bij het betalen kunnen kiezen tussen creditcard, bankpas of PayPal, maar ook Giropay of directe betaling. Een ander belangrijk betaalmiddel bij onze oosterburen is de acceptgiro, wat weer veel fraude met zich mee kan brengen en dus serieus benaderd dient te worden.

De Fransen op hun beurt maken weer veelvuldig gebruik van de Carte Bancaire of Carte Bleue en die optie moet dan wel beschikbaar zijn wil je succesvol verkopen in Frankrijk. En in Oostenrijk wordt weer veel gebruikgemaakt van EPS en de Maestro SecureCode.

Meer moeite doen voor fraudepreventie
Zo zijn er alleen al in Europa tientallen betaalmethodes die per land verschillen in populariteit. Nu hoeven dit soort verschillen je niet te weerhouden om over de grens je webwinkel te openen, maar het maakt je hopelijk wel bewust dat je als je internationaal opereert nog meer dan voorheen maatregelen moet nemen om fraude te voorkomen.

PayPal heeft haar verkopersbeschermingsdienst sinds 2010. Het strekt zich uit tot internationale betalingen, dus het is niet alleen veilig binnen de eigen landsgrenzen. Als iemand betaalt en het verzendadres is geverifieerd door PayPal, dan geldt PayPals garantie voor alle betalingen wereldwijd. De verkopersbescherming heeft overigens geen betrekkingen op producten zoals tickets, diensten of immateriële goederen.

Creditcardbedrijven hebben zich ook aanzienlijk verbeterd op dit gebied. Zo heb je opties als Verified by Visa en MasterCard SecureCode die tegenwoordig wereldwijd worden gebruikt en geaccepteerd. Deze diensten dekken echter alleen fraude als de ongeautoriseerde gebruiker de creditcard-verificatie misbruikt binnen zeven tot veertien dagen. En dit kan een probleem zijn bij internationale leveringen die langer dan twee weken verzendtijd kennen.

Maar er zijn gelukkig andere manieren om fraude te minimaliseren en betalingen te garanderen. Bespreek of bekijk eens de opties per betalingsprovider (PSP). Er zijn namelijk PSP’s die de betalingsgarantie van Verified by Visa en MasterCard SecureCode langer dan veertien dagen aanbieden.

En als je toch contact hebt met een PSP, kijk dan ook of ze bijvoorbeeld GEO-IP-check, BIN-check of Velocity-check aanbieden, stuk voor stuk instrumenten die de kans op risico’s verkleinen. Zorg er ook voor dat je specifieke creditcards en accountnummers kunt blokkeren.

Uiteindelijk is het, ongeacht het land of betalingsmethode, van belang dat je fraude probeert te voorkomen en betalingen te waarborgen. Maar als je ook over de grens zaken doet, dan gaat dit wel een grotere rol spelen in je bedrijfsvoering. Zorg er dan ook voor dat je de juiste betalingsoplossingen hebt om zo je risico te verkleinen en ervoor te zorgen dat je moeiteloos en met vertrouwen transacties mogelijk kan maken.

Tags

Reacties